Нові можливості у лікуванні діабету: в українських лікарнях з’явилося сучасне обладнання для моніторингу рівня глюкози

Дата:
Нові можливості у лікуванні діабету: в українських лікарнях з’явилося сучасне обладнання для моніторингу рівня глюкози

Пресконференція 25 червня: ендокринолог Любов Соколова, діабетолог Борис Маньковський, генеральний директор ТОВ «Ново Нордіск Україна» Владислав Мороз та Роман Власенко — керівник «Діаклубу».

УНІАН

За даними Міжнародної діабетичної федерації та Всесвітньої організації охорони здоров’я, захворюваність на цукровий діабет у світі зросла у чотири рази за останні 30—40 років та сягнула рівня пандемії ХХІ століття. Якщо у 1980 році на цукровий діабет хворіли 108 мільйонів людей, то у 2019-му ця кількість становила близько 463 мільйонів, а до 2045 року сягне 700 мільйонів. Україна не є винятком: кількість людей із діабетом зростає рік за роком, і все більше українців потребують якісного лікування та допоміжних інструментів у контролі над захворюванням. На щастя, можливості лікування стають дедалі ближчими. Відтепер в українських лікарнях з’явилося медичне обладнання, що дозволяє контролювати рівень глюкози протягом тривалого часу і у такий спосіб коригувати лікування та запобігати ускладненням, спричиненим цукровим діабетом. Обладнання закупила компанія «Ново Нордіск Україна», світовий лідер у лікуванні цукрового діабету.

Наразі в Україні за різними даними є близько 3,5 мільйона людей із діабетом, однак знають про свій діагноз лише 1,2 мільйона. Втім, цукровий діабет давно не вважають вироком — сучасні методи діагностики та лікування значно полегшують життя, відкривають нові можливості та дозволяють досягати таких показників здоров’я, які не відрізняються від показників здорової людини. Для цього необхідно вчасно діагностувати та контролювати захворювання, а також правильно підбирати схему лікування.

Головне правило лікування цукрового діабету та попередження його наслідків полягає у постійному контролі рівня глюкози, тобто цукру, у крові. Традиційні методи вимірювання змушують людину з діабетом по декілька разів на день проколювати пальці для забору крові. Найголовніше, що вони демонструють не зовсім повну картину. Річ у тім, що під час сну, фізичних навантажень, прийому їжі та інших дій, коли традиційні вимірювання за допомогою глюкометра неможливі, рівень цукру у крові може значно коливатися, а людина просто цього не помічає. Проте саме від цих коливань часто залежить перебіг захворювання та схема лікування. Ефективними є виключно методи діагностики, що передбачають безперервний моніторинг глюкози.

Тепер в Україні люди з діабетом мають можливість точно контролювати показники цукру. Нещодавно у лікарнях різних регіонів України з’явилися системи безперервного моніторингу iPro2. Системи моніторингу та сенсори для українських лікарень на суму майже 4 мільйони гривень закупила данська фармацевтична компанія Novo Nordisk. Близько ста років компанія займається лікуванням цукрового діабету. Усі ці сто років Novo Nordisk допомагала людям із діабетом жити повноцінним життям, маючи на меті перемогти цукровий діабет у майбутньому. У 2020 році компанія оголосила про нову стратегію соціальної відповідальності, у якій заявила, що має намір перемогти цукровий діабет. Для цього Novo Nordisk фокусується на трьох пріоритетах: інвестує в інновації та з часом прагне зробити діабет виліковним; працює над тим, щоб забезпечити доступ до інсулінів для найширшого кола пацієнтів; займається профілактикою захворювання.

Про закуплене обладнання, цілі компанії та можливості, які відкрилися перед людьми з діабетом, говорили на пресконференції 25 червня. У заході взяли участь генеральний директор ТОВ «Ново Нордіск Україна» Владислав Мороз, експерт у галузі ендокринології, доктор медичних наук, професор, лікар-діабетолог Борис Маньковський та доктор медичних наук, лікар-ендокринолог Любов Соколова. До конференції долучилися лікарі-ендокринологи з Дніпра — експерт із дитячої ендокринології департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської обласної державної адміністрації Дмитро Логвінов, і зі Львова — лікар-ендокринолог, доктор медичних наук, професор Аліна Урбанович. Також учасником заходу став Роман Власенко, людина з діабетом, керівник клубу для дітей та молоді з діабетом «Діаклуб».

Генеральний директор ТОВ «Ново Нордіск Україна» Владислав Мороз

УНІАН

Владислав Мороз детальніше розповів про нове обладнання і про те, як така ініціатива перегукується з цілями компанії:

Якщо подивитися новини, то складається враження, що у нашій системі охорони здоров’я зараз існує єдина проблема — коронавірус. Я в жодному разі не применшую важливість пандемії коронавірусу, але цукровий діабет — це також пандемія, яка розвинулася багато років тому і зараз набирає обертів. Ми як компанія-лідер у лікуванні цукрового діабету, розуміємо, що наше основне завдання — сприяти доступу до сучасного лікування та методів діагностики для людей із діабетом. Саме тому ми запровадили благодійний проєкт, у рамках якого закупили спеціальне обладнання для постійного моніторингу рівня глюкози у 55 лікувальних закладів України. Обладнання отримали 23 області України, зокрема центри в Києві, Одесі, Львові, Харкові, Житомирі, Бердичеві, Краматорську та інших містах.

Відомо, що цукровий діабет ускладнює перебіг коронавірусної інфекції. Навіть є такі дані, що в 11 разів збільшується ризик ускладнень і смертності у людини з цукровим діабетом. Але важливо розуміти одну деталь: людина з контрольованим цукровим діабетом має майже такі самі ризики ускладнень від коронавірусної інфекції, як і людина без діабету. Я сподіваюся, що нове обладнання допоможе ефективно скоригувати терапію та досягти такого бажаного контролю цукрового діабету.

Дослідження за допомогою моніторингової системи можна робити людям із діабетом 1 і 2 типу. Система моніторингу являє собою датчик, із яким людина має ходити протягом шести днів під контролем лікаря. Увесь цей час система автоматично визначає глікемію — рівень глюкози. Таким чином лікар може побачити навіть непомітні коливання рівня цукру та зрозуміти їх природу та характер. Це допомагає подолати перешкоди на шляху до компенсації, тобто стану, коли показники глюкози в крові людини із діабетом не відрізняються від показників здорової людини.

Роман Власенко розповів про переваги моніторингу з погляду людини з діабетом:

Життя з діабетом накладає великий відбиток на будь-які аспекти людського буття. Нас, людей з діабетом, вчили, що треба тримати рівень цукру у межах норми. У теорії це ніби легко, але на практиці з’являється багато нюансів. Справді, якщо не тримати рівень цукру у нормі, з часом можуть розвинутися як хронічні, так і короткочасні ускладнення. Людина втрачає можливість стати повноцінним членом суспільства, якість життя погіршується.

Коли з’явилися глюкометри, це був певний прорив. Проте контроль рівня цукру за допомогою глюкометра — це як їзда на велосипеді з заплющеними очима. Якщо ж говорити про систему моніторингу, це дозволяє постійно моніторити те, що відбувається в організмі. Як користувач схожої системи можу сказати, що для мене найкориснішою функцією стало те, що я можу прогнозувати свій стан: якщо я бачу, що мій рівень цукру падає чи зростає, я можу вчасно вжити відповідних заходів. Це збільшує мої можливості.

Нове обладнання зможе допомогти людям, що живуть із діабетом, у досягненні компенсації, а лікарям та медичним закладам — покращити показники захворюваності та сприяти скороченню витрат на лікування ускладнень діабету.

Моніторинг — це дійсно сучасний метод діагностики та оцінювання стану людей із цукровим діабетом, — пояснює лікар-діабетолог Борис Маньковський. — На відміну від використання глюкометра, пацієнт, коли носить систему моніторингу, не відчуває абсолютно нічого, але отримує інформацію про рівень глюкози в крові, що значно розширює можливості контролю. Вже доведено, що люди, які використовують такий моніторинг, мають значно кращий перебіг діабету. На нещодавньому конгресі Американської діабетологічної асоціації були представлені дані про те, що люди, які користувалися системами постійного моніторингу глюкози, значно рідше потребували госпіталізації через так звану діабетичну кому. Ми також впевнені, що це стосується і хронічних ускладнень — ураження очей, нирок. Ми сподіваємося, що вони не будуть розвиватися взагалі, адже що краще ми контролюємо процеси та що більше інформації про діабет ми маємо, то чіткіше можемо коригувати коливання глюкози. Поява систем моніторингу — це значний крок уперед для обох залучених сторін. Ми як лікарі отримуємо більше інформації про стан пацієнта, щоб підібрати правильну терапію, а люди з діабетом отримують можливість краще контролювати своє захворювання.

Щоб дізнатися про можливість проходження моніторингу у вашому регіоні, зверніться, будь ласка, до вашого ендокринолога.