«Схеми»: Швейцарський суд засудив екснардепа Мартиненка до 28 місяців ув’язнення. Його визнали винним у відмиванні грошей

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Схеми»: Швейцарський суд засудив екснардепа Мартиненка до 28 місяців ув’язнення. Його визнали винним у відмиванні грошей

LIGA.net

Федеральний кримінальний суд Швейцарії засудив колишнього нардепа Миколу Мартиненка до 28 місяців позбавлення волі, з яких 12 — «безумовного відбування». Його визнали винним у відмиванні близько 2,8 мільйона євро.

Про це повідомляють «Схеми».

Окрім Мартиненка покарання отримав і його спільник Павло Скаленко. Йому присудили 24 місяці ув’язнення. Їх вважають винними у тому, що вони відкривали у швейцарських банках рахунки та купували майно й активи за кошти, які незаконно отримували в Україні та Чехії. Рахунки ж відкривались панамськими офшорами, які створювались, за рішенням суду, за вказівкою Мартиненка.

Адвокати колишнього нардепа у суді повідомили, що подаватимуть апеляцію на це рішення.

У чому Мартиненка підозрюють в Україні?

Проти екснардепа ведеться кримінальна справа про розкрадання 695 млн грн на двох держпідприємствах: «НАЕК Енергоатом» і «СхідГЗК».

У квітні 2017 року детективи НАБУ і прокурори САП затримали Мартиненка за фактом розкрадання коштів «СхідГЗК» при закупівлі уранового концентрату. Колишнього нардепа підозрювали в участі з 2013 до 2016 року в злочинній організації, яка завдала шкоди бюджету на $17,28 млн.

Тоді ж, у квітні 2017 року, суд відпустив Мартиненка на поруки 17 нардепам від «Народного фронту» і тодішнім міністрам Лілії Гриневич, Володимиру Омеляну, Ігорю Жданову.

Справа Мартиненка розглядається по суті вже у Вищому антикорупційному суді, загальний обсяг зібраних НАБУ і САП матеріалів становить 207 томів і понад 51 тис. аркушів.

  • У грудні 2018 року колишній депутат від «Народного фронту» Микола Мартиненко виграв суд у громадської організації «Центр протидії корупції». Суд зобовʼязав ЦПК видалити всю інформацію і згадки про Мартиненка в контексті кримінальних справ із сайту проєкту.