Шмигаль про призначення Шкарлета: У чоловіка добре і ясне бачення, має менеджерський досвід

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль розкрив деталі призначення в. о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, проти якого виступив профільний комітет Верховної Ради та активісти. За його словами, Шкарлета на пост рекомендували ректори під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, яка відбулася 10 червня.

Про це премʼєр розповів «BBC Україна».

«Ми мали з ним і формальну співбесіду, і розмову щодо загальної філософії та стратегії розвитку освіти та науки [...]. У чоловіка добре і ясне бачення, має менеджерський досвід. Це були характеристики, які зібрання провідних ректорів давало йому під час зустрічі з президентом», — сказав Шмигаль.

На питання про відмову парламенту призначати Шкарлета, голова уряду заявив, що як такої відмови не було. «Ми говоримо про те, що виконання обовʼязків міністра освіти та науки — це шанс кандидата проявити себе, свою стратегію, філософію, навички та професіоналізм», — заявив він, додавши, що президент не чинив тиску в питанні призначення.

Шмигаль сказав, що Шкарлет на посаді пробуде мінімум три місяці. «Парламент вже збирається йти на канікули. А міністрів призначає парламент. Думаю, традиційний тримісячний термін — це час, за який людина може ознайомитися з ситуацією і проявити своє бачення або професіоналізм на посаді», — пояснив премʼєр.

Хто такий Шкарлет?

Випускник Київського політехнічного інституту. У 2010 році став наймолодшим в Україні ректором, очоливши Чернігівський національний технологічний університет. Того ж року Шкарлета обрали до Чернігівської обласної ради від Партії регіонів. Після обрання він заявляв в інтервʼю, що є прихильником Партії регіонів ще з 2004 року.

Незважаючи на це, після Революції гідності він балотувався на місцевих виборах 2015 року до Чернігівської облради вже від «Блоку Петра Порошенка», але цього разу обраний не був.

25 червня його все ж призначили главою Міносвіти — поки виконувачем обовʼязків. Більшість депутатів у Верховній Раді не підтримували кандидатуру Шкарлета. Тому Кабмін вирішив його призначити в обхід голосування в Раді — тимчасовим виконувачем обовʼязків.

  • 25 червня заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний подав у відставку через призначення Шкарлета.
  • 26 червня до вченого Нацакадемії наук прийшли із СБУ через акції протесту проти призначення Шкарлета.