Повені на заході: до ліквідації наслідків можуть залучити міжнаціональний батальйон «Тиса». Угорщина вже запропонувала своїх військових

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Повені на заході: до ліквідації наслідків можуть залучити міжнаціональний батальйон «Тиса». Угорщина вже запропонувала своїх військових

ДСНС у Тернопільській області

Для ліквідації наслідків масштабних повеней на заході України можуть залучити міжнаціональний інженерний батальйон «Тиса», до його складу входять військові України, Угорщини, Румунії та Словаччини.

Про це повідомила віцепрем’єрка із євроінтеграції Ольга Стефанішина у коментарі «Інтерфаксу».

«На виконання доручення уряду, про ініціативу української сторони дипломатичними каналами вже сьогодні буде повідомлено стороні-підписанту Угоди: Угорщині, яка в 2020 році на щорічній ротаційній основі, в рамках підписаної міждержавної Угоди, є головуючою Координаційної групи, а також Румунію і Словаччину», — сказала вона.

Стефанішина розповіла, що ініціатором залучення батальйону є президент Володимир Зеленський, і тільки-но сторонами буде ухвалено рішення — військові одразу ж зайдуть на території, які найбільше постраждали від «великої води».

Водночас голова МЗС Угорщини Петер Сійярто уже повідомив, що його країна готова послати своїх військових, якщо Україна направить відповідний запит.

«Угорські солдати міжнаціонального інженерного батальйону «Тиса», який спеціалізується на виконанні завдань після стихійних лих, готові вирушити до вказаного місце, якщо це буде потрібно українській владі», — написав він у своєму Facebook.

  • Міжнаціональний інженерний батальйон «Тиса» було створено в 2002 році. Угоду про його створення підписали Україна, Угорщина, Румунія та Словаччина. Метою цього підрозділу є оперативне реагування на повені у Карпатському регіоні та ліквідація наслідків стихійних лих. Від України та Румунії до складу батальйону виділені дві роти, а від Словаччини та Угорщини — по одній.
  • Уряд схвалив заходи для боротьби з наслідками негоди. Закарпаття оцінює збитки у 125 млн грн. Івано-Франківська ОДА попросила майже 600 млн грн. Президент пообіцяв, що держава не залишить у біді постраждалих, вирішить питання житла і «знайде» кілька мільярдів гривень на відновлення інфраструктури.
  • У західних областях України кілька днів вирувала негода. Через сильні дощі місцеві річки вийшли з берегів, прорвали дамби та попідтоплювали населені пункти. Найбільше від негоди постраждали три області: Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська. Також підтоплення були в Тернопільській, Львівській та Вінницькій областях.