Cкандал з українською деревиною для IKEA: в Earthsight відповіли на звинувачення Держлісагентства

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Cкандал з українською деревиною для IKEA: в Earthsight відповіли на звинувачення Держлісагентства

Dronarium Украина / Facebook

У британській екоорганізації Earthsight спростували усі звинувачення на їхню адресу від Держлісагентства, які стосувалися їхнього розслідування про незаконну українську деревину для компанії IKEA.

Відповідь на запит «Радіо Свобода» надіслав директор організації Сем Лоусон.

Він заперечив, що поява розслідування була пов’язана з виходом IKEA на український ринок. На його думку, лісову промисловість в Україні підривають «постійні відмови» Держлісагентства реагувати на факти незаконної рубки.

«[Голова Держлісагентства Андрій] Заблоцький «вбиває гінця», бо йому не подобається його повідомлення. Але від того, що йому не подобається повідомлення, воно від того не стає менш правдивим», — вважає Лоусон.

Також директор Earthsight спростовує, що дослідження побудоване на фактах дворічної давнини.

«Цей звіт є абсолютно новим. Він певною мірою викриває деякі ті ж самі проблеми в Україні, що й наш звіт за 2018 рік. Це тому, що наші нові докази свідчать про те, що ці проблеми все ще тривають. Це тому, що основні причини цих проблем залишаються далі», — зазначає він.

Щодо замовності, то Лоусон підкреслив, що таке дослідження ніхто не замовляв — організація сама була його організатором.

  • За даними екологічного проєкту Earthsight, шведський меблевий гігант IKEA продає букові стільці з деревини, яку незаконно вирубали в українських Карпатах. Меблі з карпатської деревини продаються в усьому світі, зокрема в Західній Європі та США.
  • У компанії IKEA пообіцяли перевірити постачальників деревини з України після звинувачення у використанні нелегально видобутого лісу для своїх продуктів.
  • У Державному агентстві лісових ресурсів пообіцяли провести ретельну перевірку фактів, які викладені у розслідуванні Earthsight про використання компанією IKEA незаконної української деревини. Але в якості та достовірності дослідження там дуже сильно сумніваються.