Що відомо і невідомо про лікування коронавірусу за майже півроку пандемії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Що відомо і невідомо про лікування коронавірусу за майже півроку пандемії

Barcroft Media / Contributor

За шість місяців поширення нового коронавірусу лікарі та шпиталі по всьому світу навчились певним правилам поводження з хворими на потенційно смертельну інфекцію, дослідили дію різних препаратів і зрозуміли, що є найбільш важливим у боротьбі з пандемією. Проте досі є ряд питань, на які немає відповіді. На даний час кількість випадків зараження вірусом у світі досягла 10 мільйонів.

Про це повідомляє Reuters.

Що знають лікарі?

Зазвичай у хворих на коронавірус підвищений ризик утворення тромбів, тож їм дають ліки, що розріджують кров.

Щоб уникнути не дуже безпечного для здоров’я людини підключення до апарату штучної вентиляції легенів, пацієнтів кладуть на живіт. У такий спосіб зменшують тиск на легені та полегшують дихання. Метод називається «пронінг».

Крім легенів, коронавірус може атакувати багато інших органів, зокрема серце, печінку, нирки та мозок.

Наразі лікарі виявили три дієвих методи лікування коронавірусу. Найбільш ефективною є антивірусна терапія препаратом «Ремдесивір». Також хворим дають стероїдний препарат «Дексаметазон», що лікує запальну реакцію організму на вірус. Крім того пацієнтам переливають плазму крові пацієнтів, які вже перехворіли та мають антитіла до вірусу.

Широке тестування на коронавірус та можливість якомога швидше отримати результат зменшує навантаження лікарень.

Також надзвичайно важливим для боротьби з пандемією є налагоджений обмін інформацією між лікарями країн світу.

Найбільш критичним моментом у лікуванні хвороби є профілактика. Лікарі покладаються на публіку та її відповідальність за дотримання гігієни, носіння масок та дотримання соціальної дистанції.

Чого лікарі не знають?

Наразі лікарі все ще не мають стовідсоткової впевненості у тому, який тип лікування підходить тим чи іншим типам пацієнтів.

Також невідомо, як швидко можна буде отримати протикоронавірусні препарати, зокрема «Ремдесивір».

Наразі лікарі не встановили точно, який час необхідний для одужання від коронавірусу. Довгострокові наслідки інфекції ще належить вивчити.