Лукашенко заявив, що Білорусь — єдиний союзник, який залишився у Росії. Раніше він звинуватив її у втручанні у вибори

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко заявив, що Білорусь — єдиний союзник, який залишився у Росії. Раніше він звинуватив її у втручанні у вибори

Пресслужба Кремля

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що країна залишається єдиним союзником Росії «в теперішній геополітичній обстановці». Раніше він заявив, що Росія втручається у майбутні президентські вибори в Білорусі. І про це Лукашенко хоче поговорити з президентом Росії Володимиром Путіним.

Заяву Лукашенка показали в ефірі державного телеканалу «Беларусь-1», передає «Интерфакс».

«Єдиний союзник, який залишився у Росії, — Білорусь […] Ми у Росії другі покупці газу після німців. Ми переробляємо величезну кількість їхньої нафти. Звичайно, вони не хочуть втратити Білорусь і економічно, але найбільше — політично. Тому що, втрата Білорусі буде найсильнішим ударом по внутрішній політиці Росії», —наголосив Лукашенко.

Лукашенко також дав оцінку відносинам Білорусі з ЄС. «Вони не змогли підкорити Білорусь своєму впливу. Ми від цього відмовилися. Часи минули, зрозуміли свою помилку, зʼявився привід, в тому числі — війна в Україні, «нормандський формат» в Мінську — привід для того, щоб налагодити з нами відносини. А чому ми з ними повинні сваритися? Ми стали з ними налагоджувати стосунки, не лягаючи під них, вибачте, по-народному сказано. Ми хотіли гідно з ними співпрацювати, вони це прийняли», — сказав Лукашенко.

Він також заявив, що Білорусь «затиснута між молотом і ковадлом, між цими двома гігантами, з одного боку — Росія, з іншого — Євросоюз. і котел, який нас постійно підігріває з півдня — Україна, воююча Україна».

  • Вибори президента в Білорусі заплановані на 9 серпня. Головним опонентом президента Олександра Лукашенка називають ексглаву Белгазпромбанку — білоруської «дочки» Газпромбанку — Віктора Бабарика. 18 червня Бабарика затримали, він перебуває у СІЗО. Проти нього порушили справу про участь у злочинній організації.
  • Бабарико зібрав учетверо більше підписів, ніж необхідно, щоб балотуватися. Його штаб подав документи до ЦВК для реєстрації його кандидатом. Він і далі бере участь у виборчій кампанії, вирок по ньому ще не винесли.
  • Раніше, в кінці травня, заарештували також організатора масових протестів, популярного блогера Сергія Тіхановського, замість нього на вибори висунули його дружину.
  • Виборча кампанія в Білорусі супроводжується масовими протестами. За даними правозахисного центру «Вясна», за чотири дні по всій країні було затримано понад 360 людей. Зокрема, затримали блогера та одного з авторів Telegram-каналу «Беларусь головного мозга» Ігоря Лосика, його звинувачують у організації масових заворушень.
  • Того дня, коли затримали Бабарика, у Мінську відбувся пікет солідарності на підтримку активістів і політиків, затриманих під час президентської виборчої кампанії. Біля пікетів, де збирали підписи, за альтернативних кандидатів у президенти країни, вишикувався багатокілометровий живий ланцюг.