У Росії вже дають дані екзитполів на голосуванні про обнулення термінів Путіна. Заявляють, що за — 76% респондентів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Росії вже дають дані екзитполів на голосуванні про обнулення термінів Путіна. Заявляють, що за — 76% респондентів

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Росії з 25 червня триває голосування за поправки до Конституції про обнулення термінів Володимира Путіна. Всеросійський центр вивчення громадської думки, який на 100% належить державі, опублікував перші результати екзит-полів.

На питання про свій вибір погодилися відповісти 70% учасників голосування, решта — не захотіли озвучувати свій вибір. Всього в опитуванні ВЦВГД взяли участь 163,1 тис. людей.

Згідно з даними екзитполів, 76% учасників голосування нібито заявили, що підтримали поправки до Конституції, 23,6% — проголосували проти.

«РБК» пише, що федеральний закон «Про основні гарантії виборчих прав і права на участь у референдумі громадян Російської Федерації» забороняє публікацію даних громадських опитувань в день голосування і за пʼять днів до нього. Однак загальноросійське голосування стосовно поправок до Конституції не підпадає під його дію.

Згідно з даними ЦВК, станом на 28 червня явка на голосування становила 28,46%. Всього на той момент проголосували 30 млн 917 тис. 512 людей. У Москві і Нижньому Новгороді також триває електронне голосування. Явка на нього перевищила 80% від числа зареєстрованих.

  • У Росії 25 червня розпочалося голосування щодо поправок до Конституції, яке триватиме сім днів, до 1 липня. Цей день у Росії оголосили вихідним.
  • Серед поправок — обнулення президентських термінів Володимира Путіна. Якщо громадяни проголосують за, Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року, коли йому виповниться 84 роки. Хоча зміни до Конституції вже схвалила Держдума, Путін заявляв, що поправки будуть вважатися ухваленими лише після схвалення громадянами на голосуванні.
  • Через пандемію коронавірусу місця для голосування дозволили розмістили на відкритому просторі. У деяких випадках росіяни голосують за поправки у дворах на лавочках, на пеньку, на камені, у багажнику автомобіля чи в автобусі.