Іран видав ордер на арешт Трампа через вбивство генерала Сулеймані

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Іран видав ордер на арешт президента США Дональда Трампа у звʼязку із вбивством генерала Касема Сулеймані в Багдаді і попросить Інтерпол допомогти затримати керівника США.

Про це повідомляють Al Jazeera і іранське державне агентство IRNA.

Прокуратура Тегерана висунула звинувачення Трампу і близько 40 представникам США (політики і військові) у «вбивстві і тероризмі».

Іран звернувся до Інтерполу і вимагає оголосити Трампа у міжнародний розшук з присвоєнням «червоного статусу». Прокуратура заявила, що буде переслідувати причетних американців і президента США навіть після закінчення його президентського терміну.

Інтерпол навряд чи погодиться оголосити у розшук Трампа, оскільки не може здійснювати дії політичного характеру.

  • 3 січня американські сили атакували військову базу поблизу міжнародного аеропорту Багдада, внаслідок чого був убитий іранський генерал Касем Сулеймані. Президент Дональд Трамп згодом назвав Сулеймані терористом.
  • 5 січня іракський парламент ухвалив резолюцію із закликом вивести з країни американські війська.
  • Іран пообіцяв помститися за смерть генерала та 8 січня атакував дві військові бази США: авіабазу аль-Асад за 160 км на захід від Багдада і аеропорт Ербіль на півночі країни. Тоді ніхто не постраждав.
  • 12 січня в Іраку сталася ракетна атака на військову базу Кемп Таджі, де розміщені американські і британські військові. Загинули три людини і десятеро були поранені.
  • Іран найближчим часом стратить свого громадянина, який, на думку суду, допоміг розвідкам США і Ізраїлю встановити місцезнаходження генерала Касема Сулеймані.