Принижує союзників та піддається впливу диктаторів: CNN розповів, як Трамп проводить міжнародні дзвінки

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Принижує союзників та піддається впливу диктаторів: CNN розповів, як Трамп проводить міжнародні дзвінки

Win McNamee / Getty Images

Президент США Дональд Трамп майже ніколи не готується до міжнародних телефонних перемовин, часто принижує своїх союзників, але водночас — піддається впливу таких диктаторів, як президент Росії Володимир Путін або президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Про це йдеться у матеріалі CNN із посиланням на різні джерела.

За даними видання, низка високопосадовців США — від державного секретаря до міністра оборони чи радника із нацбезпеки — вважали Трампа серйозною небезпекою для нацбезпеки США через його стиль ведення перемовин. Вони розповідають, що президент під час телефонних дзвінків вважає, що він сам може заворожувати, тиснути або залякувати будь-якого іноземного лідера, щоб той виконував усі прохання Трампа.

Найбільше дзвінків Трамп провів із турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом, який може телефонувати до Білого дому принаймні двічі на тиждень і мати прямий контакт із Трампом, про що президент США сам і попросив. Таким чином Ердоган обходив усі служби безпеки і протоколу і мав можливість телефонувати Трампу напряму. За даними джерел, розуміння Трампом сирійського конфлікту та ситуації на Ближньому Сході — нав’язане Ердоганом. Саме під його впливом також президент США вирішив вивести війська із Сирії.

Під час розмов із Путіним Трамп постійно розповідав, як він захоплюється та поважає російського президента. Найчастіше президент США у цих розмовах лише вихваляв себе і критикував своїх попередників, називаючи їх «слабкими». За словами одного із джерел, розмови Трампа і Путіна мали вигляд як гра у шахи між гросмейстером та випадковим гравцем. Інше ж джерело розповіло, що перемовини Трампа і Путіна звучали неначе розмова «двох мужиків у бані».

Водночас у розмовах із союзниками Трамп був зовсім інший і не вагався із критикою та навіть нападами у бік іноземних лідерів. А найбільше діставалося жінкам — канцлеру Німеччини Ангелі Меркель та колишній прем’єр-міністерці Британії Терезі Мей. Деякі джерела називають розмови Трампа із ними «майже садистськими».

«Деякі з речей, які він сказав Ангелі Меркель, просто неймовірні: він назвав її «дурною» і звинуватив її в тому, що вона в «кишені у росіян» ... Він найжорсткіший [в телефонних розмовах] з тими, кого він вважає слабкими і найслабший з тими, з ким йому слід бути жорстким», — вважає один із чиновників.

За даними джерел, розмови Трампа і Меркель «настільки незвичні», що у Німеччині навіть застосували спеціальні заходи аби забезпечити секретність цих розмов і що вони завжди залишаться таємними.

Розмови Трампа і Мей джерела описують як «принизливі і знущальні». Президент США вважав її «дурепою» і «безхребетною» у питаннях Brexit, НАТО та проблем з міграцією.

  • Президент США Дональд Трамп заявив, що його колишній радник з національної безпеки Джон Болтон порушить закон і буде притягнутий до кримінальної відповідальності, якщо опублікує свою книгу про роботу в Білому домі.
  • Президент США Дональд Трамп оголосив про скорочення військового контингенту в Німеччині на 9,5 тис. військових, оскільки Берлін «ухиляється» від сплати членських внесків до НАТО. Проте урядовці пояснюють це рішення ще й тим, що канцлер Німеччини Ангела Меркель відмовилась відвідати саміт «Великої сімки» у США.