Reuters опубліковало нові подробиці справи про ймовірні вбивства американських військових за гроші Росії, які спростовують заяви Трампа

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters опубліковало нові подробиці справи про ймовірні вбивства американських військових за гроші Росії, які спростовують заяви Трампа

US Embassy Kabul Afghanistan / Flickr

Після заяви Дональда Трампа про «фейк» від The New York Times про те, що Росія пропонувала афганським бойовикам винагороду за вбивства американських військових, а він з цим нічого не зробив, джерела в уряді підтвердили впевненість державних органів США у достовірності такої інформації від Національної розвідки.

Про це повідомляє Reuters.

За версією Білого дому, розвідка не була впевнена у достовірності інформації про вбивства військових за гроші Росії, і саме тому не сповістила про це президента. Наразі адміністрація Трампа розповіла про подробиці тільки республіканцям.

Після скандалу Білий дім вирішив поділитися інформацією і з демократами.

Двоє конгресменів від Республіканської партії після ознайомлення зі справою заявили, що її необхідно ретельно розслідувати, оскільки йдеться про іноземні спроби вбивства американських військових.

У Національній розвідці США зазначили, що справа досі розслідується, а витік інформації лише ускладнює задачу.

Спікерка сенату, демократка Ненсі Пелосі залишилась незадоволеною після розмови з директором розвідки, оскільки без відповіді «залишається багато серйозних питань».

Видання Reuters отримало від чотирьох джерел в уряді США дані про наявність у розвідки документів, у яких йдеться про російську винагороду бойовикам «Талібану» за вбивство американських військових. За їхніми даними, державні органи США насправді вважають цю інформацію достовірною.

Згідно з публікаціями видань, які отримали доступ до документів розвідки, дані про винагороду талібам від росіян з’явилися після допиту кількох захоплених бойовиків у Афганістані. Розвідка буцімто підтвердила, що мінімум один американський військовий загинув саме через бажання бойовиків отримати винагороду.

Про що йдеться?

За даними The New York Times, російська розвідка таємно пропонувала афганським бойовикам винагороду за вбивства американських військових.

За даними видання, американська розвідка кілька місяців тому з’ясувала, що винагороду пропонував російський підрозділ, який може бути пов’язаний із низкою замовних убивств у країнах Європи. Зазначається, що кілька таких винагород навіть було виплачено.

Всього в 2019 році в Афганістані загинули 20 військових США. Зараз в Штатах розробляють можливу відповідь на такі дії з боку РФ — від ноти по дипломатичних каналах до нових санкцій.

Росія назвала справу «безпідставними анонімими обвинуваченнями» і вимагає від влади США виконання своїх міжнародних зобовʼязань в рамках Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1961 року.