У Раді створили міжфракційне обʼєднання «За демократичну Білорусь». Будуть допомагати політвʼязням

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Раді створили міжфракційне обʼєднання «За демократичну Білорусь». Будуть допомагати політвʼязням

Natalia Fedosenko \ TASS via Getty Images

У Верховній Раді зібрали підписи народних депутатів для створення міжфракційного депутатського об’єднання «За демократичну Білорусь». Про це повідомив народний депутат від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко у Facebook.

В роботі обʼєднання приймуть участь нардепи від «Європейської Солідарності», «Голосу», депутатської групи «За майбутнє» та позафракційні народні депутати.

За словами Гончаренка, у серпні в Білорусі будуть чергові президентські вибори, які стали причиною того, що нинішня влада почала масштабні репресії проти опозиційних кандидатів, громадських діячів, блогерів, звичайних людей.

«Наше об’єднання створене для того, щоб допомогти білорусам створити демократичну, вільну та дійсно незалежну державу. Ми зробимо все можливе, щоб інформувати міжнародні інституції про ситуацію в Білорусі, допомагати білоруським політичним в’язням та звичайним людям вийти на свободу», — пояснив він.

  • Вибори президента у Білорусі заплановані на 9 серпня. Головним опонентом президента Олександра Лукашенка називають ексглаву Белгазпромбанку — білоруської «дочки» Газпромбанку Віктора Бабарика. 18 червня Бабарика затримали, він перебуває у СІЗО. Проти нього порушили справу про участь у злочинній організації.
  • Бабарико зібрав учетверо більше підписів, ніж необхідно, щоб балотуватися. Його штаб подав документи до ЦВК для реєстрації його кандидатом. Він продовжує участь у виборчій кампанії, вирок по ньому ще не винесли. В опитуваннях на різних новинних сайтах Білорусі Бабарико набирав понад 50% голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування.