AP: Білий дім ще у 2019 році знав про пропозицію Росії афганським бойовикам вбивати військових США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
AP: Білий дім ще у 2019 році знав про пропозицію Росії афганським бойовикам вбивати військових США

Chip Somodevilla/Getty Images

Адміністрація президента США Дональда Трампа ще на початку 2019 року знала про пропозицію російської розвідки афганським бойовикам вбивати американських військових за винагороду.

Про це повідомляє Associated Press.

Джерело агентства в адміністрації, знайоме з розвідданими, стверджує, що відомості про пропозицію російської розвідки містилися щонайменше в одній доповідній записці для Трампа. Тодішній радник президента з національної безпеки Джон Болтон також розповів колегам, що поінформував Трампа про ці факти у березні 2019 року.

Про що йдеться?

За даними The New York Times, російська розвідка таємно пропонувала афганським бойовикам винагороду за вбивства американських військових.

За даними видання, американська розвідка кілька місяців тому зʼясувала, що винагороду пропонував російський підрозділ, який може бути повʼязаний з низкою замовних убивств у країнах Європи. Зазначається, що кілька таких винагород навіть були виплачені.

Всього в 2019 році в Афганістані загинули 20 військових США. Зараз у Штатах розробляють можливу відповідь на такі дії з боку РФ — від ноти по дипломатичних каналах до нових санкцій.

Росія назвала справу «безпідставними анонімними звинуваченнями» і зажадала від влади США виконання своїх міжнародних зобовʼязань у рамках Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1961 року.