Рада НБУ не призначила Олега Чурія заступником голови банку на другий термін

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Рада НБУ не розглянула питання про призначення Олега Чурія на посаду заступника голови Національного банку на повторний строк, хоча його повноваження спливають 10 липня. Сама установа назвала це рішення «безпідставним».

Про це пишуть на сторінці установи в Facebook.

«Сьогодні під час чергового засідання Рада НБУ безпідставно, в порушення Закону України «Про Національний банк України» та регламенту Ради НБУ відмовилася внести у порядок денний питання призначення Олега Чурія на посаду заступника Голови Національного банку на повторний термін строком сім років попри те, що його повноваження спливають вже 10 липня 2020 року», — пишуть у повідомленні.

Зазначають також, що подання про призначення Олега Чурія на посаду заступника голови НБУ на другий строк поспіль було внесене головою НБУ до Ради НБУ ще 19 червня 2020 року з повним дотриманням усіх вимог чинного законодавства. Попри це Рада НБУ відмовилась поставити дане питання на порядок денний.

«Безпідставна відмова поставити дану кандидатуру на голосування може вказувати на політичну вмотивованість окремих членів Ради НБУ, які не підтримали цю пропозицію», — додають у повідомленні.

Додають, що Голова НБУ ініціює скликання позачергового засідання Ради на 6 липня 2020 року для розгляду питання призначення Олега Чурія на посаду заступника.

  • Відповідно до закону про НБУ, голова Національного банку має п’ятьох заступників, у тому числі одного першого заступника, які призначаються на посади та звільняються з посад Радою Національного банку за поданням голови Нацбанку.
  • Заступник голови Національного банку призначається на посаду на строк, що відповідає терміну повноважень голови Національного банку. Одна й та сама особа не може бути призначена на посаду заступника голови НБУ більш як на два строки поспіль.
  • Між Радою НБУ і членами правління Нацбанку не вперше виникають конфлікти. Так, у грудні 2019 року Нацбанк звинуватив окремих членів Ради НБУ у «політичній вмотивованості». Натомість голова Ради НБУ Богдан Данилишин у відповідь заявив, що критика Ради є спробою відволікти увагу громадськості від фактів корупції в НБУ.