«Два провадження обʼєднали в одне». Венедіктова записала відеозвернення щодо справи Порошенка

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Два провадження обʼєднали в одне». Венедіктова записала відеозвернення щодо справи Порошенка

УНІАН

Два провадження щодо пʼятого президента Петра Порошенка — про призначення членів Вищої ради правосуддя та призначення на посаду заступника голови СЗР Сергія Семочка — обʼєднали в одне. Про це заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова у своєму відеозверненні.

За її словами, у травні 2019 року внесли відомості до ЄРДР за номером з останніми цифрами 753 про кримінальне правопорушення щодо призначення членів Вищої ради правосуддя, а у листопаді 2019 року до ЄРДР внесли відомості за номером з останніми цифрами 1732 — щодо незаконного призначення першого заступника Служби зовнішньої розвідки.

«За каденції колишнього Генпрокурора [Руслана Рябошапки] 3 березня 2020 року кримінальні провадження 753 (щодо призначення членів ВРП) та 1732 (щодо призначення Першого заступника СЗР) об’єднано в одне провадження, якому ЄРДР автоматично присвоїв первинний номер з останніми цифрами — 753. В ході розслідування епізод стосовно Вищої ради правосуддя слідчим було закрито, а номер залишився незмінним — 753», — пояснила Венедіктова.

Що відбувається?

30 червня Порошенка мали допитати у ДБР. Допит мав відбуватися у рамках провадження 62019000000000753. Раніше ексзаступник голови Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов заявляв, що це провадження відкрили за його зверненням. Порошенка звинувачують у захопленні державної влади і невиконанні рішення суду під час призначення членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Водночас у ДБР повідомили, що це провадження стосується призначення Семочка.