За новим законом, через який бунтує Гонконг, активістам загрожує довічне ув’язнення за пошкодження поліцейських машин

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
За новим законом, через який бунтує Гонконг, активістам загрожує довічне ув’язнення за пошкодження поліцейських машин

Benh LIEU SONG / Flickr

Від сьогодні в Китаї набуває чинності «Закон про національну безпеку», через який у Гонконгу з травня триває нова хвиля масових протестів. Пекін розкрив подробиці закону, за яким активістам загрожує пожиттєве ув’язнення. Кілька суспільних діячів напівавтономного міста, яке увійшло до складу Китаю в 1997 році, вже оголосили про припинення своєї політичної діяльності.

Про це повідомляє Reuters.

З тексту закону випливає, що сепаратизм, диверсії, тероризм і змова з іноземними силами караються пожиттєвим позбавленням волі. При цьому уряд Гонконгу не зможе запобігти діяльності нового органу нацбезпеки — він діятиме незалежно від нього.

Таким чином Пекін матиме всеохоплюючу владу стосовно питань безпеки у Гонконгу. До того ж усі засуджені за порушення нового закону будуть позбавлені права бути обраними в органи влади міста. Компанії-порушники будуть оштрафовані та позбавлені можливості проводити економічну діяльність. Майно усіх засуджених може бути конфісковане.

Пошкодження транспорту правоохоронців за новим законом вважається актом тероризму. Владі дозволено стежити за підозрюваними у порушеннях та прослуховувати їхні телефони. Це стосуватиметься всіх, хто перебуває на території Гонконгу. Пекін втручатиметься у правосуддя у справах щодо іноземних змов та інших загроз нацбезпеці.

Номінально закон захищає свободу слова, преси та зібрань, а також посилює права іноземних недержавних організацій та новинних агентств.

Для суду всіх порушників нового закону будуть вивозити з Гонконгу до материкового Китаю.

Як повідомляє Reuters, демократичний острів Тайвань, який зве себе Китайською Республікою та потерпає від територіальних зазіхань Пекіну, відкрив у відповідь на новий закон офіс у справах біженців з Гонконгу, яким пообіцяв допомагати в разі переслідувань.