З 1 липня пʼяних водіїв каратимуть за кримінальною статтею

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
З 1 липня пʼяних водіїв каратимуть за кримінальною статтею

Alessio Lin / Unsplash

З 1 липня водії відповідатимуть за водіння в нетверезому вигляді за кримінальною статтею. Раніше такий проступок вважали адміністративним правопорушенням.

Це підтверджує закон № 2617-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Документ включає до Кримінального кодексу статтю 286-1. Відповідно до цієї статті, якщо водій керує транспортом у стані алкогольного, наркотичного або іншого спʼяніння або після прийому ліків, які знижують увагу та швидкість реакції, йому виписують штраф в розмірі від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 — 34 000 гривень) і позбавляють права керувати транспортом на строк до 3 років.

Якщо порушення повториться, то водій має заплатити штраф у розмірі до 51 тисячі гривень. Його також позбавлять права керувати транспортними засобами на строк від 2 до 3 років.

Крім цього, кримінальна відповідальність буде у таких випадках:

  • допуск за кермо іншої нетверезої особи;
  • відмова водія пройти медогляд на ступінь спʼяніння;
  • вживання алкоголю водієм після ДТП, зупинки поліцією і до медогляду (щоб виключити випадки, коли водії таким чином намагаються уникнути відповідальності).

Усі ці порушення тепер вважаються кримінальним проступком.