Єрмак: Офіс президента хоче карати за публікацію таємно записаних плівок із посадовцями

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Єрмак: Офіс президента хоче карати за публікацію таємно записаних плівок із посадовцями

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Офіс президента України готує законопроєкт, згідно з яким публікація таємно записаних розмов чиновників буде вважатися злочином. Про це глава ОП Андрій Єрмак розповів в інтервʼю The Washington Post.

Радник президента назвав «національним видом спорту» публікацію таємно записаних розмов, які заплямовували репутації президентів, викривали вбивства, зганьбили суддів і змусили магнатів тікати у вигнання.

Новим законопроєктом планують покласти край «зловмисній практиці».

«Я хочу підкреслити, що ми розглядаємо це як пряме порушення національної безпеки нашої країни. Це ненормально, коли хтось записує главу держави. І неважливо, він це робить через якісь внутрішні мотиви чи за цим стоять якісь іноземні спецслужби», — сказав Єрмак.

Як зазначають журналісти, такий крок міг би захистити президента Володимира Зеленського та його команду від руйнівних наслідків подібних витоків.

Сам Єрмак додав, що новий закон може заспокоїти міжнародних дипломатів, які занепокоєні через те, що в Україні важко зберегти конфіденційність розмов топчиновників.

Зазначимо, що минулого року Україна була втягнена до скандалу у США: за даними The Wall Street Journal, Дональд Трамп під час телефонної розмови з Зеленським близько восьми разів чинив тиск на нього, вимагаючи провести розслідування щодо сина Джо Байдена. Пізніше Білий дім опублікував стенограму цієї розмови.

Також колишній нардеп Андрій Деркач опублікував записи плівок з начебто розмовами пʼятого президента Петра Порошенка та віцепрезидента США Джо Байдена. 20 травня Офіс генпрокурора почав перевірку «плівок Деркача». Зареєстровано кримінальне провадження за статтями про зловживання владою і держзраду.

Щодо самого глави Офісу президента, 29 березня депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади.