США закликали Туреччину зберегти статус собору Святої Софії як музею. Про що йдеться?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
США закликали Туреччину зберегти статус собору Святої Софії як музею. Про що йдеться?

Wikipedia / Roweromaniak

США закликали Туреччину зберегти статус собору Святої Софії як музею і не перетворювати його на мечеть.

Про це йдеться в заяві Державного департаменту, яку в Twitter опублікував посол США в Греції Джеффрі Пайєтт.

«Ми закликаємо Турецьку Республіку зберегти статус Святої Софії як музею задля прикладу дотримання зобовʼязань поважати релігійні традиції та історичну різноманітність», — йдеться в заяві.

У Держдепі нагадали, що собор є частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і додають, що зміна статусу Святої Софії може знизити історичну цінність цього собору, а також обмежити доступ до нього інших людей.

Про що йдеться?

29 травня з ініціативи президента Туреччини Реджепа Ердогана пишно відзначалася 567-ма річниця взяття Константинополя. Після цього, за даними ЗМІ, президент Туреччини дав своїм помічникам доручення провести всебічне вивчення питання про зміну статусу собору Святої Софії з музею на мечеть.

Зелене світло цій ініціативі уряду може дати Державна рада Туреччини, вища судова інстанція в адміністративних справах, яка розгляне це питання 2 липня.

Проти цієї ініціативи вже виступили ряд представників різних релігій. Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що зміна статусу Святої Софії може викликати міжнародну напруженість.