Комітет Ради підтримав законопроєкт про медіа. Проти нього виступали журналісти та медійні організації

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту підтримати в першому читанні законопроєкт «Про медіа» № 2693, проти якого виступала медіаспільнота. Комітет підтримав проєкт закону як доопрацьований.

Про це повідомляють голова комітету Микита Потураєв і голова Національної спільноти журналістів Сергій Томіленко.

Потураєв заявив, що цей законопроєкт «не обмежує права журналістів або редакційних колективів, не обмежує права іноземних медіа, крім медіа держави-агресора, і користувачів соціальних мереж». За його словами, документ не змінює квоти на мову і не вводить «драконівські» норми щодо ЗМІ.

За його словами, проєкт закону робить український медіаринок адаптованим в «інтересах українських громадян, прозорим, рівноправним і конкурентоздатним в інтересах усіх українських медіа».

«Для телебачення, радіо, друкованих ЗМІ не змінюється майже нічого. Усі обмеження щодо контенту вже є у законодавстві, жодних новацій документ не передбачає. Єдине нововведення — це перехід усіх регуляторних функцій до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Бо регуляцію у сфері медіа має здійснювати не орган виконавчої влади, а незалежний, конституційний і колегіальний орган», — написав Потураєв.

Він додав, що онлайн-медіа можуть самі вибрати — реєструватися як медіа чи ні.

Сергій Томіленко написав, що «слуги народу» у комітеті «дружньо ігнорують звернення журналістських організацій, ЗМІ, інформагентств, журналістів і блогерів». У СН проти законопроєкту виступив тільки Гео Лерос. Також проти були представники інших фракцій.

Проти чого виступали журналісти?

Напередодні низка медійних організацій, видань і блогерів заявили, що закон порушує право на свободу слова. Положення закону передбачає можливість скасування реєстрації медіа через порушення або недопущення Нацради до перевірки. Також вони заявили, що законопроєкт надає право Нацраді, правоохоронним і фіскальним органам перевіряти всю діяльність медіа, зокрема фінансову. Закон, на їхню думку, може наділити органи влади повноваженнями щодо «встановлення правди».

Звернення підтримали інтернет-видання «Лівий берег», «Обозреватель», «Гордон», «Українські новини», «Главком», «Факти» та багато інших.