У Гонконгу почались перші затримання за новим законом про спецслужби

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Гонконгу почались перші затримання за новим законом про спецслужби

Studio Incendo / Flickr

Після того як Китай остаточно ухвалив закон, що посилює спецслужби у Гонконгу, правоохоронці повідомляють про перших затриманих під час протестного маршу та про те, що їм довелося застосувати сльозогінний газ. Про це повідомляє CNN.

Під час протесту поліція Гонконгу заарештувала перших протестувальників за новим законом. Серед заарештованих — чоловік, який тримав чорний прапор незалежності Гонконгу.

Незабаром після цього заарештували жінку з плакатом, на якому була фраза «Незалежність Гонконгу».

За даними поліції, у перший день дії закону заарештували щонайменше 300 осіб, але тільки 13 з них змогли висунути звинувачення відповідно до нового закону.

Також поліція повідомила, що один з поліцейських отримав ножове поранення руки.

1 липня жителі Гонконгу планували відзначати 23-ю річницю передачі регіону Великою Британією Китаю. Поліція відхилила заявку на проведення в цей день памʼятного маршу, пославшись на обмеження, введені через пандемію коронавірусу. Попри заборону, протестувальники все-таки влаштували акцію. Вони заявляють, що і бояться пожиттєвого ув’язнення, яке передбачене у новому законі, за яким може розцінити їхню активність як сепаратизм, тероризм, іноземну змову тощо. Але не можуть не проявити свого невдоволення фактичним руйнуванням принципу «одна країна, дві системи», за яким Гонконг увійшов до складу Китаю.