Відставка Смолія: Україна скасувала випуск 12-річних євробондів на 1,75 млрд доларів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У зв’язку із заявою голови НБУ Якова Смолія про відставку Мінфін скасував випуск 12-річних українських облігацій на 1,75 мільярда доларів.

Про це йдеться у повідомленні міністра фінансів Сергія Марченка на біржі Euronext.

«На тлі недавніх новин Україна, представлена міністром фінансів України, ухвалила рішення не продовжувати пропоноване розміщення [облігацій] в доларах США строком до 2033 року і тендерну пропозицію щодо своїх непогашених 1 409 282 000 доларів США під 7,75%», — зазначається у заяві.

Цю інформацію також підтвердили і в Мінфіні. Пропозиція була оприлюднена 1 липня. Україна планувала випустити нові 12-річні облігації на суму в 1,75 мільярда доларів із можливістю викупу їх на 750 мільйонів доларів із погашенням в 2021—2022 роках.

  • 1 липня очільник НБУ Яків Смолій написав заяву про відставку. Причиною він вказав «систематичний політичний тиск».
  • В Офісі президента заявили, що незалежність Нацбанку залишається пріоритетом для влади, про що неодноразово говорив Володимир Зеленський. Там зазначили, що дискусії навколо діяльності НБУ не повинні мати «політичного забарвлення», яке негативно позначиться на незалежності Нацбанку.
  • 2 липня президент Володимир Зеленський вже зареєстрував проєкт постанови про звільнення Якова Смолія з посади глави Національного банку України.