Спортсмен зі США місяць пролежав з коронавірусом на апараті штучної вентиляції легенів і втратив майже 30 кг

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Спортсмен зі США місяць пролежав з коронавірусом на апараті штучної вентиляції легенів і втратив майже 30 кг

Ahmad Ayyad

Американський спортсмен і бізнесмен нехтував заходами коронавірусної безпеки, заразився і місяць пролежав у комі, підключений до апарату штучної вентиляції легенів. Після одужання він втратив вагу, міцне здоров’я і навіть не зміг згадати, що з ним сталося. Це не перший випадок, коли спортсмен втратив після COVID-19 форму.

Про це повідомляє CNN.

40-річний Ахмад Айяд завідував у Вашингтоні рестораном, клубом і працював на меблевій фірмі своїх батьків, які прибули до США з Палестини. З початком пандемії коронавірусу він не перервав роботу і спортивну активність — продовжував брати участь у марафонах, займатися баскетболом і боксом.

За тиждень до появи перших симптомів хвороби він зʼїздив у гості до брата у Флориду. Імовірно, саме там він і заразився.

У середині березня Айяд, який мав міцне здоров’я, раптово втратив сили — він не міг ані підніматися сходами, ані готувати їжу, навіть водити авто і розмовляти стало нестерпно важко. Спортсмен вирішив, що це звичайний грип, і не звернувся до лікарів. Та коли в нього почався важкий кашель, який заважав дихати, чоловік все ж поїхав до лікарні.

Медики виявили в Айяда коронавірус. Оскільки стан чоловіка погіршувався, його помістили в штучну кому й підключили до апарату ШВЛ. В такому стані він пролежав 25 днів, а коли прийшов до тями — навіть не міг згадати, як опинився в лікарні. Чоловік сильно змінився за місяць нерухомого стану.

«Я прокинувся і глянув на свої руки, ноги, та побачив, що м’язи зникли. Я жахнувся: куди ділись мої ноги? Куди мої ноги зникли?» — розповів спортсмен, який до хвороби важив майже 100 кг і втратив майже 30 кг.

Чоловік боровся з коронавірусом два місяці й досі має проблеми зі здоров’ям — хвороба серйозно пошкодила його легені та серце, а в його лівій руці утворився тромб.

«Мене сильно турбує, коли я бачу, наскільки несерйозно люди ставляться до цього. Я заразився і вижив, і я досі перебуваю в жаху», — сказав Айяд, бажаючи попередити всіх про небезпеку коронавірусу.

За його словами, він злякався, що може померти, і попросив друзів подбати про свого собаку. Лікарі досі не можуть пояснити особливості стану Айяда, чиє міцне здоров’я та сила не врятували його від нового коронавірусу.

Зараз чоловік намагається повернутися до форми. Його перші дні після одужання були вкрай важкими — він майже не міг ходити. Айяд намагається займатись боксом щодня, повертається до баскетболу та мріє знову взяти участь у марафоні.

«Люди поводяться так, ніби він [коронавірус] уже зник. Але він не зник. Носіть свої маски. Не збирайтеся у великі групи. Дбайте про себе і про оточуючих людей. Сприйміть це з усією серйозністю. Це не жарт. Воно може вбити вас, навіть якщо ви думаєте, що маєте добре здоров’я та імунітет. Ви його не маєте», — говорить чоловік, якому вдалося подолати коронавірус.