В Україні засудили іноземців, які переправляли найманців «Ісламської держави» до Іраку та Сирії

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Двох іноземців, які переправляли через Україну найманців для «Ісламської держави» (ІД) до Сирії та Іраку, засудили до 10 років ув’язнення.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Досудовое слідство встановило, що у 2013—2015 роках уродженці однієї із закакавказьких країн «приймали» найманців з республік Північного Кавказу РФ, країн Закавказзя та Центральної Азії, а потім направляли їх до Сирії та Іраку для участі в бойових діях «Ісламської держави». Найманців забезпечували фінансами, житлом і документами для виїзду.

Оперативники зʼясували, що зловмисники координували свої дії з керівниками «Ісламської держави» у Туреччині та Сирії, регулярно одержували від них фінансову та іншу допомогу. Співробітники СБУ також встановили, що у жовтні 2013 року засуджені фінансово підтримали одного з бойовиків, коли той займався підготовкою терористичного акту на території однієї з країн Центральної Азії.

У засуджених вилучили символіку ІД, гранати, вибухові речовини, електродетонатори, короткоствольну вогнепальну зброю та боєприпаси, а також обладнання і заготовки для підробки документів. Іноземців визнали винними у декількох правопорушеннях, зокрема за статтями про створення, участь або керування терористичною групою і фінансування тероризму.