Кремль назвав «тріумфом» Путіна результати голосування за поправки до Конституції РФ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кремль назвав «тріумфом» Путіна результати голосування за поправки до Конституції РФ

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Кремлі прокоментували результати голосування за поправки до Конституції, зокрема ті, що стосуються обнулення президентських термінів Володимира Путіна. Згідно з даними ЦВК, за проголосували 77,92% росіян.

Речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що відбувся «тріумфальний референдум про довіру Путіну», цитує «Коммерсанть».

При цьому він додав, що результати «було важко спрогнозувати».

«Однозначно вважаю тріумфом. […] Це важко було спрогнозувати. Легко прогнозувався високий інтерес до теми поправок, власне, це було обумовлено суспільною активністю в процесі формулювання та ініціювання поправок. Але, звичайно, таку найвищу явку і найвищий рівень підтримки, який на сьогоднішній день вже зафіксований, було спрогнозувати дуже складно», — заявив Пєсков.

Він додав, що підтримка поправок стане «фундаментом для кращого майбутнього країни».

Видання Meduza писало з посиланням на джерела, що Кремль хотів, щоб загалом поправки підтримали близько 60%.

  • Голосування в Росії тривало з 25 червня по 1 липня. Останній день голосування навіть оголосили неробочим. Перед ним Путін звернувся до росіян із закликом взяти участь у голосуванні. Він наголосив, що росіяни голосують «за країну, заради якої працюємо та яку хочемо передати нашим дітям і онукам».
  • За Конституцією Росії, Путін не може брати участі у виборах президента у 2024 році, оскільки зараз у нього другий поспіль президентський термін. Держдума вирішила змінити такий порядок, для цього в Конституцію внесли поправки, які дозволять обнулити президентські терміни. Завдяки цьому Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року.
  • Через пандемію коронавірусу місця для голосування дозволили розмістити на відкритому просторі. У деяких випадках росіяни голосують за поправки у дворах на лавочках, на пеньку, на камені, у багажнику автомобіля чи в автобусі. У Кремлі згодом відповіли на повідомлення ЗМІ.