У Бразилії знову вирують лісові пожежі. Це небезпечно не лише для довкілля, але й для хворих на коронавірус

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Бразилії знову вирують лісові пожежі. Це небезпечно не лише для довкілля, але й для хворих на коронавірус

Leonardo Carrato / Bloomberg / Getty Images

Кількість пожеж у дощових лісах Амазонії у Бразилії зросла в червні на 20% — це найвищий місячний показник за останні 13 років. Експерти побоюються повторення минулорічного стихійного лиха, яке призвело до невідворотних втрат лісів, які називають «легенями планети».

Про це повідомляє Reuters.

Експерти з охорони здоров’я вважають, що дим, який часто покриває регіон у період засухи, може викликати респіраторні захворювання та ускладнити стан хворих на коронавірус. У червні бразильське Міністерство науки, технологій та інновацій виявило 2,2 тисячі. пожеж, в той час як рік тому в цей місяць їх було 1,8 тисячі.

Проте цьогорічні пожежі й близько не зрівняються з минулорічним лихом. Якщо станом на сьогодні в лісах Амазонії нараховують в середньому 75 пожеж на день, то у серпні 2019 року їх було близько тисячі. Тоді весь світ говорив про недостатні зусилля уряду Бразилії щодо боротьби з вогнем і профілактики майбутніх пожеж.

Ще більше занепокоєння викликає зникнення лісів внаслідок цілеспрямованих вирубок, до яких прямо закликав президент Жаїр Болсонару. Бразильський лідер бажав розширити фермерськіі господарства і видобуток корисних копалин у заповідних районах Амазонки. За перші п’ять місяців цього року у країні вже знищено близько 34% лісів.

За підрахунками бразильських екологів, країна за час правління Болсонару втратить близько 9 тисяч квадратних кілометрів лісів, якщо вирубки продовжать у такому ж темпі. Ці підрахунки не включають втрати від пожеж, які знищили з січня 2019 до квітня 2020 року 5,5 тисячі квадратних кілометрів лісів.

Тим часом місцеві мешканці готуються до димової завіси, пік якої зазвичай припадає на період з серпня до листопаду. Інфектологи штату Амазонас занепокоєні погіршенням повітря на фоні спалаху коронавірусу, оскільки це може призвести до серйозних наслідків для хворих. Вони переконані, що дим збільшить час одужання пацієнтів з COVID-19 і призведе до збільшення симптомів хвороби.

  • Пожежі в тропічних лісах Амазонії на території Бразилії досягли піку в серпні 2019 року. Ані дії рятувальників, ані слабкий дощ не допомагали загасити пожежі.
  • 60% площі амазонських лісів розташовані в Бразилії, 13% — у Перу, 10% — у Колумбії, решта — у сусідніх країнах Південної Америки. Вважається, що ліси поглинають до 25% вуглекислого газу з атмосфери.
  • Торік відомі політики й артисти висловлювали занепокоєння ситуацією в Бразилії, де майже місяць вирували сильні лісові пожежі.
  • Через пожежі в Амазонії тільки за перші 25 днів серпня 2019 року в атмосферу потрапило 255 мегатонн вуглекислого газу.
  • Американські взуттєві компанії Timberland, Vans і Kipling відмовились закуповувати шкіру в Бразилії, оскільки виробники сировини можуть бути причетними до пожеж у лісах Амазонії.