КС почав розгляд справи щодо конституційності карантину. Оспорюють заборону роботи кафе та проїзду в громадському транспорті

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Конституційний суд почав розглядати справу про відповідність карантинних обмежень Основному закону.

Про це повідомили у пресслужбі Конституційного суду.

Через епідемію коронавірусу Кабінет міністрів з 12 березня запровадив кілька обмежень, ухваливши відповідні постанови та розпорядження. 29 травня пленум Верховного суду звернувся до Конституційного суду щодо конституційності деяких постанов.

У суді оспорюють такі положення постанови Кабінету міністрів, прийнятих на час карантину:

  • заборону на проведення масових заходів;
  • заборону на роботу закладів громадського харчування, ТРЦ;
  • заборону на регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні;
  • проведення у медзакладах планових заходів з госпіталізації;
  • обов’язкову самоізоляцію людей від 60 років;
  • єдиний розмір оплати праці працівників бюджетних установ.

Верховний суд вважає, що ці положення встановлюють непропорційні обмеження прав на свободу пересування, на мирні зібрання, на підприємницьку діяльність і на доступ до медичної допомоги.

Також автор клопотання вбачає непропорційним обмеження рівня матеріального забезпечення працівників бюджетних установ, прокурорів і суддів, що, на думку Верховного суду, порушує принцип верховенства права, гарантії незалежності суддів.

Конституційний суд завершив дослідження матеріалів справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшов до закритої частини для ухвалення рішення.