Зеленський ліквідував Нацкомфінпослуг

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав указ про ліквідацію Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Про це йдеться в указі № 259/2020.

Також Зеленський створив комісію з ліквідації Нацкомфінпослуг. Очолювати її було призначено Тетяну Галабудську. Протягом трьох місяців вона має відзвітувати про результати своєї роботи.

Окремо Кабміну було доручено вирішити питання з використанням державних об’єктів, які були у розпорядженні Нацкомфінпослуг.

Чим займалася Нацкомісія, яка здійснювала державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг?

Нацкомфінпослуг створена в листопаді 2011 року. Головними її завданнями були надання ліцензій на діяльність у галузі фінансів і ведення Держреєстру фінансових установ.

Ця комісія регулювала діяльність страхових компаній, ломбардів, фінансових компаній, кредитних спілок тощо. Очолював Нацкомфінпослуг Ігор Пашко.

  • З 1 липня регулятором небанківських фінансових установ став Нацбанк України — він отримав повноваження Нацкомфінпослуг.
  • У вересні 2019 року Рада ухвалила так званий законопроєкт про «спліт». Саме цей закон передбачав розділення повноважень Нацкомфінпослуг між Нацбанком та іншою комісією — Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Цей документ був однією із вимог попередньої програми з МВФ.