Туреччина вимагає вибачень Франції через інцидент з кораблем у Середземноморʼї

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Франція має вибачитися за «помилкові висловлювання» про інцидент в Середземному морі, які посилили напруження між країнами.

Про це пише Barrons.

«Коли Франція предʼявляє помилкові претензії і діє проти Туреччини — це неприйнятно. Ми очікуємо, що вона вибачиться беззаперечно», — заявив Чавушоглу.

Раніше Франція заявила про те, що вона припиняє свою участь у військово-морській операції НАТО на узбережжі Лівії після протистояння з турецьким кораблем.

  • 10 червня французький військовий корабель, який патрулював води у Середземному морі в рамках операції НАТО, спробував перевірити турецьке цивільне судно, підозрюючи його в порушенні ембарго ООН на постачання озброєння до Лівії. Турецьке цивільне судно супроводжували три військові кораблі Туреччини, яка теж є членом НАТО.
  • За словами представника французького Міністерства оборони, французький фрегат «Курбе» тричі потрапляв під радіолокаційне націлювання турецьких кораблів, намагаючись наблизитися до судна і врешті відступив.
  • Розслідуванням події зайнялося НАТО. Французька сторона стверджувала, що згідно з правилами Альянсу поведінка Туреччини вважається ворожою. Однак посол Туреччини у Франції Ісмаїл Хакі Муса спростував французьку версію і заявив сенаторам, що саме французький військовий корабель поводився агресивно.
  • Президент Франції Емманюель Макрон назвав «злочинним» втручання Анкари в справи Лівії.
  • Громадянська війна в Лівії почалася ще в 2011 році, після повалення режиму полковника Муаммара Каддафі. У країні триває протистояння між фельдмаршалом Халіфою Хафтаром, командувачем Лівійської національної армії (ЛНА), і визнаним ООН Урядом національної згоди (УНЗ) на чолі з премʼєр-міністром Фаїзом Сараджем. Туреччина в цьому конфлікті виступає на боці УНЗ.