Профільний комітет Ради підтримав відставку Смолія з посади глави НБУ

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Комітет з питань фінансів Верховної Ради підтримав постанову про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Про це повідомив секретар комітету, народний депутат («Голос») Ярослав Железняк у Facebook.

«16 — за. Представники фракції «Голос» не голосували за це рішення», — написав Железняк.

За його словами, члени комітету так і не почули, хто саме чинив системний політичний тиск на Смолія, оскільки він не був присутній на засіданні. Тому питання про тиск підніматимуть на засіданні Ради.

Після рішення комітету постанову передадуть на розгляд Верховної Ради. Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що народні депутати можуть відправити Смолія у відставку вже завтра, 3 липня.

  • 1 липня очільник НБУ Яків Смолій написав заяву про відставку. Причиною він вказав «систематичний політичний тиск».
  • В Офісі президента заявили, що незалежність Нацбанку залишається пріоритетом для влади, про що неодноразово говорив Володимир Зеленський. Там зазначили, що дискусії щодо діяльності НБУ не повинні мати «політичного забарвлення», яке негативно позначиться на незалежності Нацбанку.
  • 2 липня президент Володимир Зеленський вже зареєстрував проєкт постанови про звільнення Якова Смолія з посади глави Національного банку України.
  • У «Слузі народу» повідомили, що одним із кандидатів на посаду нового очільника Нацбанку є голова правління Укргазбанку Кирило Шевченко.