У США спалах смертельного вірусу серед кролів. Він теж походить з Китаю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США спалах смертельного вірусу серед кролів. Він теж походить з Китаю

На північному заході США рідкісний вірус винищує поголів’я диких та свійських кролів в той час, як країна змагається з пандемією COVID-19. Ветеринари прозвали спалах хвороби «кролячою Еболою» через схожі симптоми.

Про це повідомляє Business Insider.

У семи штатах тисячі кролів помирають від спалаху геморагічної хвороби (RHDV2), яку викликає лаговірус, що швидко передається від тварини до тварини. Ветеринари називають хворобу «кролячою Еболою».

Лаговірус, так само як і еболавірус, вражає внутрішні органи, спричиняє крововиливи та смерть, хоча за формою та походженням зовсім на нього не схожий. Частіше за все наявність зараження помічають лише після смерті кролів — раптової та кривавої.

Для розвитку хвороби вірусу потрібно близько трьох діб інкубаційного періоду. В деяких кролів спостерігається втрата апетиту та рухливості, в той час як інші взагалі не демонструють ніяких симптомів, аж поки раптово не помруть.

Вірус, який поширюється через сечу, кал та кров, вражає печінку та селезінку тварин і розріджує їхню кров. Смертність сягає 90%, проте кролі, які пережили хворобу, продовжують становити небезпеку для інших тварин протягом двох місяців.

З квітня Міністерство сільського господарства США підтвердило випадки RHDV2 в Аризоні, Каліфорнії, Колорадо, Неваді, Нью-Мексико, Юті та Техасі. Наразі це четвертий спалах лаговірусу, зареєстрований у Америці.

Підвиди цього вірусу пройшлись майже по всіх континентах з того часу, як його відкрили в Китаї 35 років тому. У 2018 році хвороба зустрічалась серед американських декоративних кролів.

Цього року лаговірус вперше атакував диких тварин. Сьогодні в США від «кролячої Еболи», крім свійських, гинуть також різні види диких кролів, зайців та пискухи — схожі на хом’яків зайцеподібні гризуни.

Більше за ветеринарів та екологів занепокоєні лише власники кролячих господарств — в одному з випадків фермер втратив через вірус усе поголів’я з 200 кролів за одну ніч. Зокрема, у Нью-Мексико взяли курс на депопуляцію — присипляють усіх тварин у господарствах, якщо хоча б в однієї з них підтвердили RHDV2.

Вірус нешкідливий для людей, проте може переноситись на волоссі, одязі та взутті. Якщо кролик контактує з зараженою поверхнею — скоріш за все він інфікується. Також вірус дуже складно знищити: він може прожити близько трьох місяців за кімнатної температури, його не бере ані нагрівання, ані заморожування.

Наразі в США немає ні власної, ні ліцензованої імпортної вакцини від лаговірусу. Ветеринари хочуть добитися дозволу на велику закупівлю в Іспанії чи Франції, але процедура займе близько місяця. Доставка індивідуального замовлення препарату з-за кордону може тривати ще довше.