Голова Мінфіну: Смолій вибрав невдалий час для заяви про відставку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр фінансів Сергій Марченко сказав, що заява голови Національного банку Якова Смолія про відставку була зроблена у максимально невдалий час.

Про це він заявив на брифінгу, повідомляє «5 канал».

«Я вважаю, що відставка голови Нацбанку не має впливає на макроекономічну стабільність держави. Тому що зараз, як ніколи, у нас є достатньо можливостей і ресурсів для того, щоб забезпечити макроекономічну стабільність. Я вважаю, що кадрові рішення і ротації у цивілізованій країні — це нормальна практика. Єдине, що я хочу повторити, що час для заяви голови Національного банку був максимально вибраний для нас невдало», — сказав міністр.

Ситуація вже насторожує економістів. Вони кажуть, що відставка Смолія порушує одну з вимог Міжнародного валютного фонду — незалежність НБУ. Це може ставити під питання отримання другого траншу. У Мінфіні запевнили, що відставка кардинально на це не вплине.

• 1 липня очільник НБУ Яків Смолій написав заяву про відставку. Причиною він назвав «систематичний політичний тиск».
  • В Офісі президента заявили, що незалежність Нацбанку залишається пріоритетом для влади, про що неодноразово говорив Володимир Зеленський. Там зазначили, що дискусії щодо діяльності НБУ не повинні мати «політичного забарвлення», яке негативно позначиться на незалежності Нацбанку.
  • 2 липня президент Володимир Зеленський вже зареєстрував проєкт постанови про звільнення Якова Смолія з посади глави Національного банку України.
  • У «Слузі народу» повідомили, що одним із кандидатів на посаду нового очільника Нацбанку є голова правління Укргазбанку Кирило Шевченко.
  • Профільний комітет Ради підтримав відставку Смолія.