Нацрада позапланово перевірить канал «112 Україна» через коментарі Медведчука

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Нацрада позапланово перевірить канал «112 Україна» через коментарі Медведчука

Facebook / 112.ua

Національна рада з питань телерадіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «112 Україна».

Про це повідомляє пресслужба ради.

Моніторинг 22—24 червня зафіксував шість випадків, коли в ефірі телеканалу транслювався коментар нардепа Віктора Медведчука. У ньому нардеп схвально оцінює ініціативи президента Росії в міжнародній політиці і висловлює оптимізм щодо їх реалізації.

Свої думки Медведчук виклав журналістам «Російської газети», яка є друкованим органом уряду Росії, щодо статті президента Путіна в американському журналі The National Interest. У ній ішлося про трактування російським президентом причин Другої світової війни.

Також Медведчук у ще одному коментарі на «112 Україна» оцінював статтю Путіна як таку, що дасть змогу припинити численні інсинуації на адресу Радянського Союзу.

«Продемонстрована в ефірі телеканалу «112 Україна» позиція Віктора Медведчука стосовно статті Володимира Путіна у контексті подій в Україні є сприятливою для російського уряду, такі висловлювання забезпечують інформаційну підтримку дій російського керівництва в умовах збройної агресії проти України і загрожують створенням серйозної міжнародної напруженості, що становить загрозу національній безпеці України», — підкреслює рада.

Під час позапланової перевірки рада перевірить, чи не порушив канал закон про телебачення і радіомовлення, і ухвалить рішення відповідно до вимог законодавства.

  • На початку червня Нацрада призначила позапланову перевірку «112 Україна» через трансляцію програм без зазначення їхніх авторів, назв і адрес виробників, а також через зменшення мінімальної частки національного аудіовізуального продукту.
  • Перед цим Нацрада призначила позапланову перевірку «112 Україна» через фільм за участі російського актора, якого внесено до переліку осіб, які загрожують національній безпеці.
  • 26 вересня 2019 року Нацрада не продовжила телеканалу «112 Україна» ліцензію на мовлення в пʼяти областях. У Нацраді заявили, що «112 Україна» «систематично порушував умови ліцензії», неодноразово отримував попередження і не усував їх із 2014 року.