Смолій розповів, чому вирішив подати у відставку

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Смолій розповів, чому вирішив подати у відставку

National Bank Of Ukraine / Flickr

Голова Нацбанку Яків Смолій заявив, що подав у відставку через «політичний тиск», зокрема з боку багатьох нардепів, а також Ради НБУ.

Про це він розповів під час онлайн-зустрічі з бізнесом, пише Інтерфакс.

«Насамперед ми працюємо і працювали з інституціями. Якщо ми говоримо про те, що ми зберігаємо надалі ті принципи, які були закладені — як-от інституціональна незалежність, то я не бачу підстав, щоб були якісь кардинальні зміни як у нашій політиці, так і з інвесторами», — підкреслив Смолій.

Він зазначив, що вважає політичним тиском проєкт постанови про оцінку діяльності глави НБУ з боку фінансового комітету Ради, низку судових позовів та рішень, зокрема і звернення нардепів до КСУ щодо визнання неконституційним «антиколомойського» законопроєкту.

«Таким чином народні депутати хочуть зірвати співпрацю з МВФ — тільки затвердження цього закону було маяком нашої поточної програми [...], — а також хочуть «допомогти» в боротьбі за ПриватБанк», — вважає очільник НБУ.

Ще одним елементом тиску, на думку Смолія, була діяльність Ради НБУ, зокрема постійна критика його роботи з боку голови Ради Богдана Данилишина.

«Ми бачимо пряму політичну вмотивованість позицій і рішень деяких окремих членів Ради НБУ, зокрема глави. Я нагадаю, що глава Ради неодноразово публічно висловлював свої позиції щодо переговорів з колишніми власниками ПриватБанку, де-факто про повернення їм уже здорового банку, який держава докапіталізувала», — підкреслив голова НБУ.

Водночас інше керівництво Нацбанку, зокрема заступники Смолія, запевнили, що продовжуватимуть працювати і не планують звільнятися, щоб зберегти незалежність НБУ та продовжувати взятий курс.