Науковці виявили нову форму коронавірусу. Він настільки ж шкідливий, але передається швидше

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Науковці виявили нову форму коронавірусу. Він настільки ж шкідливий, але передається швидше

Andriy Onufriyenko / Getty Images

Велике дослідження науковців з американського Інституту імунології Ла-Хоя констатує появу нової форми коронавірусу, який перекинувся з Європи до США. Завдяки мутації вірус став поширюватися швидше, але його шкода для здоров’я людини залишилась такою ж як і раніше. Тим часом від COVID-19 у світі померли більш ніж півмільйона людей.

Дослідження опублікував журнал Cell.

Мутація торкнулась амінокислот у шипах вірусу, що відповідають за проникнення через клітинну мембрану (завдяки цим шипам родина вірусів і отримала назву «коронавіруси»). Нова версія SARS-CoV-2 зветься G614. Наразі цей варіант коронавірусу став більш поширеним за свого попередника D614.

La Jolla Institute for Immunology

Згідно з інфографікою дослідження, мутований вірус почав поширюватись в середині січня. Наприкінці лютого поширення обох вірусів було на однаковому рівні, а вже в травні новою версією інфікувалися майже 90% хворих.

За висновками науковців, витіснення одного віруса іншим відбулося на глобальному рівні.

La Jolla Institute for Immunology

G614 має суттєву перевагу над своїм попередником — у інфікованих новою версією вірусне навантаження верхніх дихальних шляхів значно вище, що посилює небезпеку зараження оточуючих у 9 разів.

Таким чином мутований коронавірус став домінуючим типом, який демонструє більшу контагіозність і швидше поширення. При цьому суттєвих відмінностей у перебігу хвороби нова версія вірусу не має.

Науковці дослідили дані близько тисячі випадків захворювання й не виявили відмінностей у стані пацієнтів. Проте зрозуміли, що пацієнти з новим G614 ймовірніше будуть чоловіками літнього віку.

Також науковці порівняли стійкість обох варіантів вірусу до антитіл та встановили, що G614 лікується сироваткою з крові людей, які побороли інфекцію, так само як і D614.