У МАГАТЕ заявили, що причиною підвищення радіації на півночі Європи став ядерний реактор. Але не знають, де саме

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У МАГАТЕ вважають, що причиною підвищення рівня радіації на півночі Європи став ядерний реактор, який або працює, або перебуває на ремонті.

Про це пише пресслужба МАГАТЕ.

«Недавнє виявлення злегка підвищених рівнів радіоізотопів у Північній Європі, ймовірно, повʼязано з ядерним реактором, який або експлуатується, або піддається технічному обслуговуванню, коли можуть відбутися дуже низькі викиди радіоактивних речовин», — йдеться у повідомленні.

В агентстві підкреслили, що концентрація радіоактивних речовин була дуже низька і не становила загрози для людей та навколишнього середовища.

Водночас місце викиду встановити не вдалося. МАГАТЕ звернулося до понад 40 країн за інформацією. Усі вони добровільно повідомили, що на їхніх територіях не відбувалося жодних інцидентів із ядерними об’єктами, які могли б призвести до витоку. Зокрема, таку інформацію передала і Росія.

  • 28 червня у деяких частинах Швеції, Фінляндії, Норвегії та Росії зафіксовано підвищений рівень радіації. Національний інститут здоровʼя і навколишнього середовища Нідерландів заявив, що джерело викидів радіації розташоване на заході Росії. Однак більш точно визначити місце спеціалісти інституту не можуть.
  • Своєю чергою, російський державний концерн «Росенергоатом» спростував ймовірність надзвичайних подій на російських АЕС.