В уряді перевіряють, чи був плагіат у роботах глави Міносвіти Шкарлета

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В уряді перевіряють, чи був плагіат у роботах глави Міносвіти Шкарлета

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Кабінеті міністрів проводять розслідування щодо ймовірного плагіату в роботах виконуючого обов’язки міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні парламенту під час години запитань до уряду.

За його словами, Шкарлет сам ініціював перевірку, однак результатів поки нема.

«Ми проводимо відповідне розслідування. Про плагіат треба говорити тоді, коли є докази, а не тоді, коли є голослівні звинувачення. Давайте ми дочекаємося результатів, пан Шкарлет особисто ініціював ці речі, представимо і будемо предметно розмовляти на цю тему», — наголосив Шмигаль.

Премєр-міністр додав, що Шкарлета призначили в. о. міністра зі своєрідним випробувальним терміном, упродовж якого він має можливість проявити себе.

«На пана Сергія Шкарлета як на заступника міністра освіти і науки тимчасово покладено виконання обовʼязків. Це важливий момент. Вважаю, що пана Шкарлета ми фактично призначили з можливістю проявити себе протягом наступних декількох місяців, і це своєрідний випробувальний термін. З такою позицією погоджується і значна кількість народних депутатів», — сказав Шмигаль.

Хто такий Шкарлет?

Випускник Київського політехнічного інституту. У 2010 році став наймолодшим в Україні ректором, очоливши Чернігівський національний технологічний університет. У тому ж році Шкарлета обрали до Чернігівської обласної ради від Партії регіонів. Після обрання він заявляв в інтервʼю, що є прихильником Партії регіонів ще з 2004 року.

Незважаючи на це, після Революції гідності він балотувався на місцевих виборах 2015 року до Чернігівської облради вже від «Блоку Петра Порошенка», але цього разу обраний не був.

25 червня його все ж призначили главою Міносвіти — поки виконуючим обовʼязки. Більшість депутатів у Верховній Раді не підтримали кандидатуру Шкарлета. Тому Кабмін вирішив його призначити в обхід голосування в Раді — тимчасово виконуючим обовʼязки.

  • Ексміністр освіти та науки Ганна Новосад звинуватила Шкарлета у плагіаті наукових робіт. В інтерв’ю для «Голосу України» у 2012 році Шкарлет заявляв, що за плагіат необхідно вводити покарання для всіх учасників навчального процесу.
  • Згодом Шкарлет заперечував наявність плагіату у своїх роботах. Він підкреслив, що в тих чотирьох роботах, за якими його звинувачують у плагіаті, жодних порушень з його боку немає.