Один з лідерів протестного руху Гонконгу виїхав за кордон на тлі масових політичних переслідувань опозиції

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Один з лідерів протестного руху Гонконгу виїхав за кордон на тлі масових політичних переслідувань опозиції

@nathanlawkc / Twitter

Після ухвалення Китаєм нового «Закону про національну безпеку», який покликаний розправитись з опозицією в напівавтономному Гонконгу, до Америки відʼїхав один з лідерів протестного руху Натан Лоу. Він свідчив перед Конгресом США і вважає, що надалі залишатися на батьківщині небезпечно.

Про це колишній член Законодавчої ради Гонконгу і лідер протестів у 2019 році написав у Twitter.

«Жоден мешканець Гонконгу не має ілюзій, що Пекін поважатиме наші основні права та дотримуватиметься даних нам обіцянок. Масові арешти почались вже в перший день набуття чинності «Закону про національну безпеку», — заявляє активіст.

Вчора він дистанційно свідчив перед Конгресом США, розповів про беззаконня китайського режиму і висловив сподівання, що світ не забуде про те, що коїться в Гонконгу. Лоу переконаний, що лише за це його можуть затримати.

Активіст вирішив не мовчати про події в Гонконгу, але для цього йому довелось залишити батьківщину, оскільки його свідчення перед Конгресом США порушують кілька статей нового китайського закону.

«Але ніхто не має йти шляхом праведника один. Першого липня натовп знову показав, що вогонь самовизначення Гонконгу загасити непросто. Ми маємо забезпечити всі фронти нашого опору», — пояснив Лоу.

Наразі інформації щодо відбуття за кордон інших лідерів протестного руху немає.

Зокрема Джошуа Вонг, який донедавна був головою ліво-демократичної опозиційної партії «Демосісто», написав у Twitter про першого гонконгця, заарештованого за статтями про «тероризм» і «розкол». Його судитимуть за прапор з написом «Свободу Гонконгу».

Вонг також нагадав, що за новим законом переслідуватимуть усіх, хто перебуває в Гонконгу — незалежно від громадянства. Активіст вважає, що через розмитість термінів закону ним обов’язково зловживатимуть.

«Хоч Пекін і пообіцяв не карати за слова, протестувальників, які наклеїли на свої телефони стікери «Свободу Гонконгу» або «Свідомість», на цьому тижні заарештували за «підбурення до підриву державного ладу», а чоловіка, який кричав: “Хай живе Ліверпуль”, звинуватили у «підбурюванні до незалежності Гонконгу», — написав він.

Активісти протестного руху вважають, що Пекін хоче змусити їх замовкнути через страх довічного ув’язнення, до якого можуть засудити за «тероризм», «сепаратизм», «іноземну змову» та за іншими статтями нового закону.

Як повідомляє CNN, з першого дня набуття чинності нового закону — 1 липня — гонконгці масово позакривали свої акаунти в соцмережах і повидаляли незахищені месенджери на кшталт WhatsApp.

Використання VPN мешканцями міста всього за три дні зросло на 321%, оскільки відтепер провайдери будуть вимушені надавати спецслужбам інформацію про трафік своїх клієнтів.

Чинна голова уряду Гонконгу Керрі Лам заявила, що новий закон є «важливим здобутком» у розвитку національної безпеки, який «покладе край хаосу і насиллю, які вирують останні кілька місяців» у місті.