Зеленський заявив, що перемовини у «нормандському» форматі минули «предметно». Але вимагати від України «ніхто і нічого» не може

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Зеленський заявив, що перемовини у «нормандському» форматі минули «предметно». Але вимагати від України «ніхто і нічого» не може

STR / NurPhoto via Getty Images

Президент Володимир Зеленський заявив, що перемовини зовнішньополітичних радників «нормандської» четвірки у Німеччині минули «предметно», але ширше коментувати їхні результати він поки не готовий.

Про це він розповів під час візиту до Одеської області, пише «Інтерфакс».

«Я знаю, що дуже непогано минула зустріч, предметно. Більше нічого поки коментувати. У нас буде нарада, з паном Єрмаком ми сьогодні тільки прилетіли до Одеси і ще детально не обговорювали з ним це питання», — пояснив Зеленський.

Він також відповів на запитання і про те, що Росія начебто вимагала від України до 6 липня подати проєкт змін до Конституції України стосовно надання окупованій частині Донбасу особливого статусу.

«По-перше, ніхто від України нічого не може вимагати, ми — незалежна країна. Мені здається, що тут всім потрібно попрацювати над риторикою. Тим більше, що це міжнародна вже риторика», — зазначив президент.

  • 3 липня в Берліні відбулась зустріч політичних радників лідерів держав — учасниць «нормандського» формату. У складі української делегації був голова Офісу президента Андрій Єрмак та міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.
  • Зустріч тривала 11 годин. Єрмак сказав, що ця зустріч на крок наблизила проведення саміту в Берліні. Росія взяла паузу для підготовки відповіді на позицію України, Франції та Німеччини.
  • Водночас представник від РФ Дмитро Козак зазначив, що не може сказати, що під час перемовин відбувся «прорив», але у деяких питаннях дійсно вдалося досягти певних домовленостей, зокрема щодо чіткого механізму контролю за припиненням вогню на Донбасі.