Справа МН17: суд дозволив захисту одного з підозрюваних оглянути уламки збитого літака

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Справа МН17: суд дозволив захисту одного з підозрюваних оглянути уламки збитого літака

Ірина Сомер \ УНІАН

Суд у Нідерландах задовольнив клопотання адвокатів одного з підозрюваних Олега Пулатова та надав їм доступ до уламків збитого літака рейсу МН17.

Про це пише Deutsche Welle.

«Захист зацікавлений у тому, щоб мати можливість перевірити сценарій, обраний прокуратурою в обвинувальному висновку про те, що MH17 був збитий із [ЗРК] «Бук», — пояснив ухвалу суду суддя Хендрік Стеенгуіс.

За словами адвокатів Пулатова, вони хочуть перевірити як основну версію збиття літака, так і всі «альтернативні». Суддя розповів, що адвокати нібито вважають, що на фото уламків видно сліди ще одного виду зброї.

Також суд дозволив захисту Пулатова взяти з собою на огляд уламків експерта, який пояснюватиме технічні деталі та складе звіт дослідження.

Решта клопотань були відхилені, зокрема про допит низки свідків та переклад всіх судових матеріалів на російську мову.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук» .
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).