МЗС Росії у відповідь на заяви про змову талібів і Москви звинуватило розвідку США в наркоторгівлі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Спецпредставник президента РФ в Афганістані та директор Другого департаменту Азії МЗС Росії Замір Кабулов звинуватив американську розвідку в наркоторгівлі.

Про це пише ТАСС.

«Ці незліченні відкати від проєктів, які там були, участь тих же чудових американських розвідників, які наших звинувачують у чомусь, у наркотрафіку. У них літаки з Кандагара, з Баграмі літають без перевірки куди завгодно — в Німеччину, в Румунію. Як же, такий бізнес», — заявив він.

За словами Кабулова, про цей наркотрафік знає «кожен афганець у Кабулі» і «навіть лінивий» готовий про це розповісти.

Про що йдеться?

За даними The New York Times, російська розвідка таємно пропонувала афганським бойовикам винагороду за вбивства американських військових.

За даними видання, американська розвідка кілька місяців тому з’ясувала, що винагороду пропонував російський підрозділ, який може бути пов’язаний із низкою замовних убивств у країнах Європи. Зазначають, що кілька таких винагород навіть виплатили.

Загалом у 2019 році в Афганістані загинули 20 військових США. Зараз у Штатах розробляють можливу відповідь на такі дії з боку РФ — від ноти по дипломатичних каналах до нових санкцій.

Росія назвала справу «безпідставними анонімними обвинуваченнями» і вимагає від влади США виконувати свої міжнародні зобовʼязання в рамках Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1961 року.