Глава Міносвіти Шкарлет відповів на звинувачення у плагіаті: роботи писав у співпраці з іншими вченими

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава Міносвіти Шкарлет відповів на звинувачення у плагіаті: роботи писав у співпраці з іншими вченими

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Виконувач обов’язків міністра освіти та науки Сергій Шкарлет відповів на звинувачення у плагіаті у його наукових роботах. Він заявив, що роботи були написані у співпраці з іншими науковцями або тільки під його редакцією.

Про це Шкарлет розповів в інтерв’ю LB.ua.

«З Микитенком [співавтором наукової статті] я був виконавцем проєкту з 2011 року по Міжнародному науково-технічному університету. Є зареєстрована тема. Це моє авторське право, згідно зі статтею 13 Закону «Про авторські права», яка поділяє всі суміжні права між всіма авторами. У мене з Микитенком спільний науковий доробок. Я маю право взагалі не посилатись на свої статті, і в науковому світі це нонсенс», — сказав Шкарлет.

Щодо звинувачень у плагіаті в монографії, Шкарлет заявив, що не був її автором, а лише автором загальної редакції. «Є докторант Ружицький [співавтор Шкарлета] у цій статті, і це теж його науковий доробок. Я стою за загальною редакцією монографії, а загальна редакція передбачає, що я міг би взагалі слова не писати. Я формую концепцію, зміст, мету і завдання. Це взагалі не коректно — писати про плагіат у цій часстині», — заявив Шкарлет.

На запитання, чи коректно, коли стаття скопійована дослівно, абзацами і на неї нема посилання, Шкарлет відповів: «Я не зобовʼязаний посилатись на всі статті в інтернеті, я посилаюся лише на першоджерело».

А на уточнювльне запитання, чи нормально, що текст збігається з чужим майже дослівно, глава Міносвіти звинуватив ЗМІ в упередженості: «У мене там є квадратні дужечки».

  • Ексміністр освіти та науки Ганна Новосад звинуватила Шкарлета у плагіаті наукових робіт. В інтерв’ю для «Голосу України» у 2012 році Шкарлет заявляв, що за плагіат необхідно вводити покарання для всіх учасників навчального процесу.
  • Шкарлет заявляв, що в тих чотирьох роботах, за якими його звинувачують у плагіаті, жодних порушень з його боку немає. Його зокрема звинувачували у запозиченні тексту монографії з наукової статті Людмили Ладушки. Сам Шкарлет стверджує, що це вона використовувала текст із його старої монографії, яку він видав у лютому 2014 року.
  • Премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у Кабінеті міністрів проводять розслідування щодо ймовірного плагіату в роботах Шкарлета.