Міненерго: В Україні готують пілотний проєкт із закриття шахт за німецьким досвідом

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Виконувач обов’язків міністра енергетики Ольга Буславець розповіла, що в Україні готують пілотний проєкт із закриття шахт у одному з міст за німецьким досвідом.

Про це вона повідомила в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Буславець розповіла, що в Україні є близько 65 мономіст, в яких влаштуватися на роботу можна тільки на шахту, яка є єдиним підприємством. «І, як правило, це одна працююча людина, яка годує всю родину. І ми повинні розуміти, яким чином нам необхідно цих людей захистити, дати можливість трансформуватися цим регіонам, щоб там була робота», — пояснила глава відомства.

За її словами, Україна домовилася з німецькою стороною щодо допомоги у пілотному проєкті. «Був і дзвінок прем’єр-міністра до канцлера Німеччини Ангели Меркель. Вони обговорювали це питання. І в мене були перемовини з послом Німеччини в Україні стосовно допомоги щодо проведення комплексної роботи в рамках пілотного проєкту з досвідом Німеччини по закриттю шахт якогось мономіста, яке ми визначимо разом з ними по певних критеріях», — розповіла Буславець.

За її словами, цей «пілот» буде реалізований і для вирішення соціальних, екологічних питань, і для забезпечення роботою тих людей, які проживають у такому мономісті.

Наразі такого мономіста ще не обрали. «Є певні критерії. Ми, звичайно, будемо це опрацьовувати робочою групою для того, щоб визначити», — додала Буславець.

  • Премʼєр-міністр Денис Шмигаль раніше повідомив, що уряд повністю погасив борги перед шахтарями, які працюють на державних шахтах.
  • Наприкінці червня на шахті «Привільнянська», що входить до виробничого обʼєднання «Лисичанськвугілля», стався обвал, загинув шахтар.