У Білорусі почалася реєстрація кандидатів у президенти. Документи вже подали Лукашенко, Бабарико та ще пʼятеро кандидатів

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

У Білорусі почалася реєстрація кандидатів на пост президента, яка триватиме до 14 липня.

Про це пише місцеве видання Belta.by.

Документи для реєстрації вже подали сім осіб:

Наступний етап — передвиборна агітація. Не пізніше 20 липня будуть надруковані плакати з біографічними даними кандидатів, що розмістять на дільницях для голосування, а також інформаційні матеріали, які відправлять виборцям.

Вибори заплановані на 9 серпня.

  • Головним опонентом президента Олександра Лукашенка називають ексглаву Белгазпромбанку — білоруської «дочки» Газпромбанку — Віктора Бабарика. Його, а також його сина затримали 18 червня, відтоді вони перебувають у СІЗО. Раніше було відомо, що проти Бабарика порушили справу про участь у злочинній організації.
  • Бабарико зібрав учетверо більше підписів, ніж необхідно, щоб балотуватися. Його штаб подав документи до ЦВК для реєстрації його кандидатом. Він продовжує участь у виборчій кампанії. В опитуваннях на різних новинних сайтах Білорусі Бабарико набирав понад 50% голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування.
  • Наприкінці червня Центральна виборча комісія Білорусі зняла з виборів ще одного з головних опонентів Лукашенка — Валерія Цепкала. Центральна виборча комісія заявила, що Цепкало зібрав лише 75 зі 100 тисяч підписів, необхідних для реєстрації кандидатом у президенти. При цьому, як пише видання, Цепкало передав комісії понад 160 тисяч підписів, проте ЦВК визнала менше половини з них.
  • А в кінці травня був заарештований також організатор масових протестів, популярний блогер Сергій Тихановський, замість нього на вибори висунули його дружину.
  • Виборча кампанія в Білорусі супроводжується масовими протестами. За даними правозахисного центру «Вясна», за чотири дні по всій країні було затримано понад 360 людей.