НАЗК перевірить спосіб життя чиновників на відповідність їхнім деклараціям. Так роблять у 6 країнах світу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочинає перевіряти спосіб життя чиновників та депутатів на відповідність їхнім деклараціям.

Про це пише пресслужба НАЗК.

Зазначається, що такий моніторинг передбачений законом «Про запобігання корупції» і в структурі НАЗК навіть був такий відділ, однак на практиці перевірка не проводилася.

«Відтепер Україна — серед шести країн, які застосовують інструмент моніторингу способу життя. Тож випадки, коли чиновник, який заробляє 10 тисяч, їздить на «Мерседесі», тепер фіксуватимуть не тільки журналістські розслідування. Їх будуть встановлювати та опрацьовувати на рівні держави», — заявив голова НАЗК Олександр Новіков.

У відомстві підкреслюють, що причиною перевірок можуть стати журналістські матеріали, звернення від громадян, інформація у медіа та навіть будь-які інші відкриті джерела. Якщо під час моніторингу НАЗК виявить невідповідність способу життя деклараціям — то про це інформуватимуть відповідні правоохоронні органи.

  • Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) перевірить дотримання виконувачкою обовʼязків міністра енергетики Ольгою Буславець антикорупційного законодавства. Моніторинг розпочато після звернення народного депутата від «Слуги народу» Гео Лероса, який заявив про конфлікт інтересів у Буславець в Міненерго.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції перевірить декларацію очільника СБУ Івана Баканова щодо можливого керування іспанською фірмою Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada.