Експерти не вбачають небезпеки у спалаху чуми в Китаї. Головне — не чіпати бабаків

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Експерти не вбачають небезпеки у спалаху чуми в Китаї. Головне — не чіпати бабаків

Pxfuel

Нещодавній спалах бубонної чуми в Китаї не представляє високого епідемічного ризику — з такою заявою виступили представники Всесвітньої організації охорони здоров’я на брифінгу в Женеві, повідомляє Reuters.

Влада міста Баян-Нур днями оголосила про небезпеку бубонної чуми після одного випадку підозри на неї. Торік у місті було зафіксовано чотири випадки зараження чумою серед людей, з яких два стосувалися більш небезпечної, легеневої чуми.

«Ми стежимо за спалахами в Китаї, ми дивимося на них уважно в партнерстві з китайською та монгольською владою», — заявила речниця ВООЗ Маргарет Гарріс, додаючи, що високих ризиків організація не бачить.

Бубонна чума, також відома у Середні віки як «чорна смерть» — це висококонтагіозна і часто смертельна хвороба, розповсюджувана переважно гризунами. Випадки інфікування чумою в Китаї трапляються дуже рідко.

Як повідомляє Xinhua, наразі єдиний пацієнт з підтвердженим діагнозом перебуває в ізольованому приміщенні лікарні в стабільному стані. Уряд закликає громадян до обережності у зонах, де є ризик інфікуватися від контакту з гризунами.

Через небезпеку поширення чуми влада заборонила полювання на епідемічних тварин, зокрема, бабаків, на вивезення окремих особин чи продуктів їхньої життєдіяльності за межі природного ареалу. Також необхідно повідомляти про всі випадки знаходження мертвих тварин.

Вважається, що саме бабаки викликали спалах бубонної чуми у північно-східній частині Китаю в 1911 році. Тоді епідемія забрала життя близько 63 тис. людей. На тварин полювали через їхнє хутро, яке потім разом зі збудниками хвороби — блохами — возили по всій країні, що призвело до інфікування десятків тисяч людей, передає CNN.

Хоча тоді чуму побороли протягом року, випадки зараження від бабаків тривали впродовж десятиліть після спалаху. Випадки чуми спостерігались і в сусідній Монголії — також внаслідок контакту з бабаками.

Сьогодні чума легко лікується антибіотиками, якщо її виявити на ранньому етапі. Європейські експерти не вбачають небезпеки, подібної до пандемії коронавірусу, і вважають спалах чуми проблемою окремого регіону.