У центрі Гонконгу відкрили офіс китайських спецслужб, а школярам міста заборонили ходити на мітинги

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У центрі Гонконгу відкрили офіс китайських спецслужб, а школярам міста заборонили ходити на мітинги

@thepulse_rthk / Twitter

Китай відкрив в одному з популярних готелів на центральній вулиці Гонконгу офіс служб національної безпеки у відповідності до нового закону, що надає повноважень спецслужбам і передбачає покарання за прагнення незалежності в цьому напівавтономному місті.

Про це повідомляє Reuters.

Новий офіс спецслужб розташували в готелі Metropark біля Парку Вікторії, що в центрі міста. Цей шопінговий та діловий район був найпопулярнішим місцем для проведення продемократичних протестів.

Офіс урочисто відкрили за участі новопризначеного голови місцевого відділку китайських спецслужб та лояльного центральному уряду голови міста.

Відповідно до нового закону, який вважають порушенням прав і свобод Гонконгу, гарантованих договором про передачу від Великої Британії під владу Китаю в 1997 році, спецслужби можуть вивозити підозрюваних у сепаратизмі чи «іноземній змові» за межі міста, а поліція не має права перевіряти їхній транспорт.

Посадовці назвали новий офіс «брамою національної безпеки» і заявили, що критики його відкриття просто проти Китаю і хочуть дестабілізувати Гонконг.

Довкола готелю встановили загорожі та розмістили загони поліції.

Також видання повідомляє, що через кілька годин після відкриття офісу спецслужб у школах міста заборонили співати неофіційний гімн продемократичного руху «Слава Гонконгу». Днями з публічних бібліотек вилучили книги провідних демократичних діячів Гонконгу.

Школярам також заборонили бойкотувати навчання, вигукувати політичні гасла, брати участь у протестах та співати пісні з політичним підтекстом — секретаріат з питань освіти в місті вказав на їхній зв’язок з насильством та беззаконням.