Концепція перехідного правосуддя: Україна не визнаватиме російські документи на власність у Криму після деокупації

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Концепція перехідного правосуддя: Україна не визнаватиме російські документи на власність у Криму після деокупації

Sergei Malgavko \ TASS via Getty Images

Згідно з концепцією перехідного правосуддя, розробленою групою з питань реінтеграції окупованих територій, жертви російської окупації мають отримати відшкодування за втрати, понесені внаслідок протиправних дій агресора. При цьому Україна не визнаватиме документів на право власності, які видали окупаційні органи влади в Криму.

Про це в інтерв’ю «Бабелю» щодо концепції перехідного правосуддя розповів постійний представник президента в Криму Антон Кориневич.

За словами Кориневича, який працював над концепцією разом із представниками Генпрокуратури, прокуратури АРК та правозахисниками, в Україні буде створено реєстр жертв, згідно з яким будуть вирішувати питання про компенсації.

«Потрібно зʼясувати реальний обсяг втрат, створити реєстр збитків і визначити порядок виплат з урахуванням усіх нюансів», — сказав представник президента.

Під компенсацією також мається на увазі можливість отримувати й відновлювати документи, доступ до освіти для дітей з окупованих територій тощо. Кориневич підкреслив, що збитки від конфлікту мають бути відшкодовані за кошт агресора — Росії.

Відшкодування жертвам російської агресії буде розподіляти спеціальний фонд, створений за кошт бюджетних та міжнародних грошей. Проте в концепції конкретики з цього приводу не буде, оскільки вона є лише «рамковим документом», як зазначив Кориневич.

За його словами, після повернення Криму Україна не визнаватиме документів на право власності, виданих російською окупаційною владою.

«Ми визнаємо право власності громадян України у Криму на підставі документів, виданих державними органами. Визнавати російські закони та документи, незаконно видані на нашій території, ми не будемо», — підкреслив постійний представник президента в Криму.