ВООЗ визнала можливість поширення коронавірусу через повітря. Це може змінити рекомендації щодо заходів безпеки

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
ВООЗ визнала можливість поширення коронавірусу через повітря. Це може змінити рекомендації щодо заходів безпеки

Andriy Onufriyenko / Getty Images

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала докази повітряного поширення нового коронавірусу після того, як група науковців переконала її оновити свої дані про поширення COVID-19 серед людей. До цього вважалося, що частки вірусу швидко осідають на землю.

Про це повідомляє Reuters.

Раніше ВООЗ заявляла, що коронавірус передається між людьми через крапельки з дихальних шляхів, які швидко потрапляють на землю. Але на цьому тижні група з 239 науковців із 32 країн написала до ВООЗ листа, у якому виклала докази наявності часток вірусу в повітрі, які можуть інфікувати людину.

Оскільки вірусні тіла можуть залишитися в повітрі надовго, науковці закликали ВООЗ доповнити свої відомості про варіанти передачі коронавірусу.

«Ми хотіли, щоб вони визнали ці докази. Це не удар по ВООЗ. Це наукова дискусія, але ми вирішили, що маємо зробити її публічно, оскільки вони відмовлялися чути наші докази після багатьох розмов», — сказав виданню хімік з Колорадського університету США Хосе Хіменес, який підписав звернення науковців.

За словами Хіменеса, серед науковців завжди існувала незгода щодо повітряно-крапельної передачі інфекції. Планка доказів щодо такої можливості була дуже високою — і все через побоювання масової паніки, бо коли люди чують про повітряну передачу, медики відмовляються йти на роботу, а люди скуповують респіратори й нічого не залишають країнам, що розвиваються, розповів науковець.

Підписанти листа вважають, що відділ ВООЗ, відповідальний за збір доказів про повітряну передачу коронавірусу, був заангажованим. Будь-які зміни в оцінках ризиків можуть вплинути на поточні рекомендації про метрову дистанцію між людьми. Урядам, що покладаються на поради ВООЗ, також доведеться коригувати правила антикоронавірусних норм.

У ВООЗ визнали докази повітряної передачі коронавірусу, але це поки що «не точно».

«Описану можливість повітряної передачі в громадських місцях — особливо в специфічних умовах, у натовпах, у закритих, погано провітрюваних приміщеннях, не можна виключати. Так чи інакше, докази мають бути зібрані та осмислені, і ми це підтримуємо», — заявила представниця організації Бенедетта Аллегранзі на брифінгу в Женеві.

ВООЗ планує найближчими днями опублікувати коротку доповідь про відомі факти передачі коронавірусу.