Британські науковці виявили звʼязок COVID-19 з розвитком захворювань мозку

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Британські науковці виявили звʼязок COVID-19 з розвитком захворювань мозку

Mikael Häggström / Wikipedia

Британські науковці виявили зв’язок між COVID-19 та низкою неврологічних і нейрофізіологічних захворювань, серед яких розлади судинної системи мозку, спинного мозку та центральної нервової системи. В цей час кілька сотень науковців з усього світу виявили докази передачі коронавірусу через повітря.

Про це повідомляє науковий журнал Brain.

До висновку про звʼязок коронавірусу із захворюваннями мозку дійшли британські науковці після відеоконференції, організованої Національним шпиталем неврології та нейрохірургії в Лондоні ще в березні цього року, де вирішили детально розбирати усі підозрілі випадки.

Команда науковців вивчила неврологічні симптоми 43 пацієнтів, госпіталізованих з підтвердженою та підозрюваною COVID-19. Серед них були також хворі на коронавірус у легкій формі.

Науковці виявили зв’язок із п’ятьма загальними розладами, серед яких марення і психоз, енцефаліт, ішемічні інсульти, тромбофілія, параліч та інші розлади центральної нервової системи.

Коронавірусна інфекція пов’язана з широким спектром неврологічних синдромів, що впливають на спинний мозок і судинну систему головного мозку, зокрема з гострим розсіяним енцефаломієлітом, який не залежить від важкості перебігу COVID-19.

Науковці планують проводити подальші дослідження щодо довготривалих неврологічних та нейрофізіологічних наслідків для людей, які перехворіли коронавірусом.